Twizy: připomíná skútr a Renault si od něho hodně slibuje

Renault Twizy

Renault Twizy Zdroj: Autorevue.cz

Renault Twizy
Renault Twizy
Renault Twizy
Renault Twizy
Renault Twizy
5
Fotogalerie
Renault očekává, že se jeho elektromobil Twizy, který právě začal nabízet, stane populární alternativou skútrům. Na nich jezdí v přeplněných městech hodně Evropanů. Svérázné vozítko má čtyři kola a extrémně úzkou karoserii, spolujezdec sedí za řidičem.

„Jsme si jistí, že Twizy se bude prodávat velmi dobře hned o začátku,“ řekl Yvan Capelle, produktový manažer Renaultu.

Představitelé Renaultu věří, že právě štíhlý tvar elektromobilu zaujme motoristy z Evropy, kde jsou velká města často totálně ucpaná. S Twizy je přitom snadné manévrovat přeplněnými ulicemi, najít si místo k zaparkovaní.

„Naše studie ukázala, že skútry jsou jedinou životaschopnou alternativou k veřejné dopravě, když dnes cestujete ve městě z jednoho místa na druhé,“ řekl Capelle.

Twizy, který je vyráběný ve španělském Valladolidu, prý představuje bezpečnější alternativu ke skútrům a motorkám. Má bezpečnostní vybavení shodné s automobily, například čelní airbag, bezpečnostní pásy.

Twizy je poháněn malým elektromotorem s výkonem 15 kW (20k). Ve slabší verzi je schopen dosahovat nejvyšší rychlosti 45 km/h, v silnější pak 80 km/h. Dojezd na jedno nabití má činit 100 km.

Výrobce slibuje akcelerační schopnosti na úrovni běžného skútru kubatury 125 ccm, k čemuž přispívá i relativně nízká pohotovostní hmotnost 420 kg. Plné dobití akumulátorů z běžné domácí zásuvky proběhne za 3,5 hodiny.

Jeho cena byla stanovena pro evropské země na 6990 euro. Vše ale komplikuje půjčování akumulátorů, to vyjde měsíčně na 50 euro.

Renault Twizy přijde na jaře a ve třech výbavách

Mluvčí Renaultu řekl, že prodeje modelu Twizy by se mohly podle jejich odhadů pohybovat „kolem 10 tisíc kusů ročně“ a produkce by se mohla potřeby „rychle zdvihnout až na 50 tisíc kusů ročně“.

Twizy je třetí elektromobil Renaultu – vedle sedanu Fluence a dodávky Kangoo Z.E.. Francouzská automobilka ještě koncem tohoto roku představí model Zoe. Očekává, že se stane nejprodávanějším elektromobilem značky s roční produkcí 150 tisíc kusů.

Plusy a minusy

+ velmi dobrá akcelerace, je zábavné ho řídit
bez oken, krátký dojezd, vysoká cena za pronájem baterií