ÚOHS začal díky Seznamu prošetřovat CHAPS a kauzu dat jízdních řádů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle informací E15.cz začátkem listopadu zahájil správní řízení se společností Chaps, která drží monopol na správu dat jízdních řádů. Podnět úřadu dala tuzemská internetová jednička Seznam.cz, která se už delší dobu snaží Chaps přimět k tomu, aby data zpřístupnil všem zájemcům. ÚOHS už se případem zabýval delší dobu a nyní rozhodl, že je podnět Seznamu relevantní.

Probíhající správní řízení se týká podezření ze zneužití dominantního postavení, které odporuje zákonu o ochraně hospodářské soutěže. Chaps spravuje data jízdních řádů v Česku od roku 2001, kdy podepsal smlouvu s ministerstvem dopravy. Informace, které mají být podle zákona přístupné ve strojově čitelném formátu všem zájemcům, ale drží ve svém vlastnictví a proprietárním formátu a odmítá je poskytnout s tím, že není povinným subjektem.

Toto tvrzení nedávno vyvrátil už krajský soud v Brně. Ten potvrdil, že Chaps povinným subjektem je a nemůže se dále schovávat za nadřízené ministerstvo dopravy. Soud zároveň nařídil, že data musí být na požádání vydána, Seznam proto Chapsu poslal novou žádost o jejich poskytnutí.

Hra na zdržovanou

Samotné ministerstvo na rozhodnutí soudu nereagovalo, i když Seznam u soudu žaloval právě jej. Ozval se pouze Chaps, který dokonce vyrukoval s kasační stížností. Nejvyšší správní soud jí odmítl, následkem čehož Chaps pomocí právních kliček a výmluv hraje hru na zdržovanou. Tvrdí například, že žádnou žádost od Seznamu stále nedostal.

ÚOHS zahájené správní řízení nijak nekomentuje, jeho zaměstnanci ale Chaps prověřovali u různých zdrojů delší dobu. Sám Seznam zahájení řízení potvrdil. „Informace je pravdivá,“ sdělil pro E15.cz výkonný ředitel společnosti Michal Feix. „Očekávání nebo možné závěry, včetně toho, co si případně od této cesty slibujeme, bych chtěl zatím ponechat bez detailnějšího komentáře.“

„Všechny kroky, které k tomu na různých místech činíme, směřuji stále ke stejnému cíli, tedy zpřístupnit veřejná data jízdních řádů každému, kdo o ně má zájem, neboť to jsou data vytvářená ve veřejné správě, za peníze daňových poplatníků,“ doplnil Feix. Konkrétně jeho společnost by měla zájem data o jízdních řádech integrovat do služby Mapy.cz.