USA: Hackerský útok proti Sony byl nejvážnější v historii země

Sony Pictures

Sony Pictures Zdroj: ctk

Útok severokorejských hackerů na servery společnosti Sony Pictures byl dosud tím nejvážnějším, jaký byl kdy namířen proti americkým zájmům. Řekl to šéf amerických tajných služeb James Clapper. Zároveň varoval, že v případě vojenského konfliktu s Ruskem by americká infrastruktura byla vůči kybernetickým útokům zranitelná.

Z prosincového útoku proti Sony Pictures obvinil Bílý dům Severní Koreu, která však nařčení odmítá. Podle Clappera získala KLDR tímto útokem „za nízké náklady a bez jakýchkoli následků celosvětovou pozornost“.

Clapper v této souvislosti varoval před nedostatečně chráněným kybernetickým prostorem. Vyzval americký soukromý sektor, aby v rámci ochrany před hackery opravil softwarové nedostatky a rozdělil svá data. Výslovně zmínil kybernetickou hrozbu v podobě Ruska, které má prý mnohem propracovanější systém než ostatní.

Za další ohrožení bezpečnosti USA považuje Clapper tajné informace o amerických špionážních programech, které vyzradil bývalý pracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Ten se před americkou justicí uchýlil do Ruska. Podle Clappera Snowden znesnadnil sledování teroristů, kteří změnili své komunikační metody.