V kauze Snowden je namočený i Microsoft. Prý pomáhal NSA ve špehování

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Aféra bezpečnostní agentury NSA, kterou odstartoval Edward Snowden, pokračuje. Ve špehování měla pomáhat i firma Microsoft, která agentům umožnila bez omezení sledovat klienty svých služeb. Výplývá to z dokumentů, které od Snowdena získal list The Guardian.

Materiály odhalují nové informace o fungování monitorovacího systému PRISM. Bývalý technik amerických tajných služeb si vzal tentokrát na mušku Microsoft. Softwarová společnosti totiž bezpečnostní agentuře poskytovala nezašifrovaný přístup k uživatelským e-mailům služby Hotmail (respektive Outlook), úložišti SkyDrive a také komunikaci přes Skype.

Dokumenty, které má The Guardian k dispozici, prý dokazují, že Skype spolupracoval s NSA už od roku 2010. Nicméně poté, co Microsoft službu Skype koupil, se počet nezašifrovaných přístupů k soukromým účtům ztrojnásobil. Systém PRISM sledoval nejen hovory, ale i videohovory a chat. Agentura navíc nemusela mít žádné speciální povolení pro každý přístup do soukromé komunikace.

„Microsoft pomohl NSA obejít šifrování, aby vyvrátil obavy, že agentura nebude schopna špehovat webový chat na novém portálu Outlook.com,“ zmiňuje dále Guardian. NSA měla dostat přístup k nešifrované komunikaci přes e-mail už dříve.

Od začátku roku 2013 měl Microsoft začít spolupracovat také s FBI v rámci programu PRISM také na zajištění přístupu k úložišti SkyDrive. Svá data tam má uloženo na čtvrt miliardy uživatelů z celého světa. Ani zde prý agenti NSA nepotřebovali žádná povolení.

Microsoft se vůči nově zveřejněným materiálům ohradil. Zprávu Guardianu odmítl s tím, že se řídíl pouze legalními požadavky úřadů.

Snowden požádal o azyl v Rusku

Edward Snowden mezitím údajně požádal o politický azyl v Rusku, než mu okolnosti dovolí odletět do Latinské Ameriky. Oznámila to ruská média s odvoláním na jednu z účastnic schůzky mezi Snowden a ruskými ochránci lidských práv. Bývalý technik tajných služeb už jednou podal žádost o azyl v Rusku, ale stáhl ji po podmínce prezidenta Vladimira Putina, že by musel přestat s „protiamerickou činností“. Snowdenův plán odletět do Jižní Ameriky potvrdil twitterový účet WikiLeaks.