V kolébce orlických lyžařů

Bartošovický ski areál je stranou velkých horských center. Láká svou rodinnou atmosférou a příznivými cenami.

Ten, kdo viděl film Krakonoš a lyžníci, si může udělat představu, jak to vypadalo před sto lety v Bartošovicích. A to i přesto, že Bartošovice neleží v Krkonoších, ale v Orlických horách.

Po okolních stráních se proháněli lidé na dřevěných lyžích a v rukou drželi dlouhé hole. Tato vesnice na česko-polské hranici v nadmořské výšce bezmála 600 metrů je totiž jedním z prvních míst v Královéhradeckém kraji, kde se lidé ve větší míře věnovali lyžování.

„Zdejší kolář vyráběl jasanové lyže již před první světovou válkou. Byl zde i lyžařský můstek a sjezdovka, na nichž se konaly závody,“ uvádí se na webových stránkách obce.

Lyžování má tedy v Bartošovicích v Orlických horách více než stoletou tradici. Navazuje na ni lyžařský areál Nella, ve kterém jsou k dispozici dva vleky o délce 400 a 200 metrů a tři upravované sjezdové tratě. Zatímco ten delší vlek s přilehlou sjezdovkou je určen pro náročnější lyžaře, na kratším jezdí začátečníci. V areálu je také škola lyžování a bezplatné parkoviště. Nenápadné lyžařské středisko v Bartošovicích překvapí rodinnou atmosférou.

Přátelská atmosféra

„Na rozdíl od většiny komerčních středisek si areál zachoval přátelský přístup. Na jeho sjezdovkách i dole pod svahem u bufetu panuje velmi příjemná a přátelská atmosféra. Kdo nelyžuje, může dění na sjezdovce pozorovat z první ruky a usadit se u stolů přímo vedle nástupiště na vlek. Rodiče tak mají dokonalý přehled o svých dětech a mohou jim dopřát potřebnou volnost bez toho, aby se o ně museli bát,“ láká do Bartošovic provozovatel ski areálu Nella Jan Sotona.

Lyžařský areál v Bartošovicích není jen pro začínající lyžaře. Na jedné z vedlejších sjezdovek je i udržovaný snowpark.

Pro ty, kteří se za celý den neunaví, je zde připraveno večerní lyžování, které začíná vždy ve středu, pátek a sobotu od půl sedmé večer a trvá dvě hodiny.

„Kdo dá raději před večerním lyžováním přednost posezení u krbu ve stylové restauraci, může do horské chalupy U Nás, která je součástí areálu. Je v ní možné se i ubytovat,“ říká Sotona.

Běžecké trasy

Na své si příjdou i milovníci běžkového lyžování, protože v okolí Bartošovic je několik velmi zajímavých cílů.

Jedna z tras vede z Bartošovic po žluté turistické značce kolem osady Vrchní Orlice, kde je vidět na kopci osamocený kostel, dále malebným údolím potoka Hadinec do stejnojmenné osady pod Anenským vrchem. Na rozcestníku, kde žlutá končí a přechází v modrou turistickou značku, je možné odbočit vpravo a pokračovat dál až do nedalekého Neratova.

V Neratově stojí za návštěvu unikátní barokní poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl postaven podle plánu architekta Giovanni Alliprandiho. Na konci 2. světové války kostel vyhořel a od roku 1989 je v rekonstrukci. Nedávno získal prosklenou střechu, novou fasádu a je po celý den přístupný. V obci je i příjemná restaurace.

CENY VLEKŮ V AREÁLU

Bodové jízdné

• 1 jízda - 10 bodů
• 1 jízda večerní lyžování - 12 bodů

Časové jízdné

• Dopolední 160 Kč
• Odpolední 200 Kč
• Celodenní 280 Kč
• Večerní lyžování (18.30–20.30) 130 Kč

www.skibartosovice.cz, www.chalupaunas.cz