Volkswagen chce letos prodat v Číně přes dva miliony vozů

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Německý automobilový koncern Volkswagen dnes oznámil, že hodlá v letošním roce na čínském trhu poprvé prodat více než dva miliony vozů. Součástí koncernu je také česká Škoda Auto. Loni prodej Volkswagenu v Číně stoupl o 37 procent na rekordních 1,92 milionu vozů.

Čína je od roku 2009 největším samostatným trhem společnosti. Loni se na celkovém prodeji Volkswagenu podílela zhruba čtvrtinou. V prvních sedmi měsících letošního roku prodej Volkswagenu v Číně stoupl o více než 16 procent na 1,29 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

„V Číně, která je naším druhým domovem, hodláme společně se svými silnými partnery pokračovat v růstu a vytvářet nová pracovní místa,“ uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Automobilka Volkswagen začátkem roku přislíbila, že v Číně do roku 2015 investuje 10,6 miliardy eur (256 miliard korun). Investice budou směřovat do rozšíření výrobní kapacity i do vývoje nových produktů. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.