VW chce v příštím roce spustit službu pro sdílení elektromobilů

VW chce v příštím roce spustit službu pro sdílení elektromobilů

VW chce v příštím roce spustit službu pro sdílení elektromobilů Zdroj: VTM.cz

Elektrické koloběžky VW Streetmate a Cityskater
2
Fotogalerie

Skupina Volkswagen spustí službu sdílení vozidel s názvem WE, která využívá pouze elektrická vozidla. Chce tím konkurovat Daimleru a BMW, kteří již řadu let provozují své vlastní půjčovny aut, informuje TechCrunch.

Služba sdílení vozidel začne fungovat v příštím roce v sousedním Německu. Počátkem roku 2020 se plánuje její rozšíření do dalších velkých měst v Evropě, Severní Americe a Asii. Celou flotilu budou tvořit pouze automobily s elektrickým pohonem.

„Jsme přesvědčeni o tom, že segment sdílení vozidel má ještě potenciál,“ uvedl Jürgen Stackmann, člen představenstva společnosti Volkswagen. „Proto vstupujeme na trh s konceptem, kdy jeden zdroj pokrývá všechny potřeby mobility od krátkých cest na pár minut, až po dlouhý výlet na dovolenou.“

Projekt WE tak nebude nabízet pouze půjčení automobilů, ale také dalších ekologických dopravních prostředků, jako jsou například koloběžky. Volkswagen představil v březnu koncepty dvou elektrických koloběžek Streetmate a Cityskater. Lze předpokládat, že by je nabízel zákazníkům této služby jako způsob přepravy na krátké vzdálenosti.

Elektřinou poháněná auta rozhodně nejsou pro německou automobilku zapovězeným tématem. Jedním z cílů služby pro sdílení elektromobilů má být snaha zvýšit poptávku po plánované modelové řadě elektrických vozidel VW I.D., která by se měla začít vyrábět v příštím roce.

Součástí plánů je například elektrický hatchback I.D. Hatchback, který bude prodán za cenu ekvivalentní naftovému Golfu, do roku 2022 by měl přijít ještě kompaktní crossover I.D. Crozz, mikrobus I.D. Buzz a čtyřdveřová limuzína I.D. Vizzion.

VW Golf VIII se blíží. Co už všechno víme o osmé generaci legendárního kompaktu?>>>

„Naším cílem je prodat v roce 2025 více než milión elektromobilů", uvedl na tiskové konferenci v Berlíně Stackmann. "Současné plány ukazují, že bychom mohli zvládnout ještě daleko více.“

Nabídka sdílení aut je součástí posunu automobilky k elektrickým vozům a digitálním službám. Nový generální ředitel společnosti Herbert Diess se zavázal přeměnit VW na globálního poskytovatele mobility, a kromě výroby a prodeje vozidel chce získat podíl na trhu v nových segmentech.

Článek vyšel na serveru VTM >>>