Vychází DVD s unikátním dokumentem o Lanci Armstrongovi

Lance Armstrong

Lance Armstrong Zdroj: Bontonfilm

V roce 2009 začal Alex Gibney natáčet dokument o návratu Lance Armstronga na Tour de France, nejslavnější cyklistický závod, který Armstrong předtím sedmkrát vyhrál. Měl z toho být inspirativní film o dalším velkém vítězství, nová kapitola v mýtu o skvělém sportovci, který dokázal překonat chudé poměry, rakovinu a všechny další soupeře. Jenže Armstrong ono Tour nevyhrál a hlavně se krátce nato znovu rozjel peloton obvinění z dopingu, tentokrát silnější a průkaznější.

Když se o čtyři roky Gibney ke svému filmu vrátil, z Armstronga byl usvědčený dopingový hříšník. A příběh dokumentu, který se u nás hrál na Febiofestu a nyní vychází na DVD, se změnil v něco o dost smutnějšího a zároveň poutavějšího. Snímek Armstrongova lež nabízí víc než rekapitulaci slavného skandálu. Obnažuje nejen Lance Armstronga, ale i vrcholovou cyklistiku a v širším pohledu také společnost ctící úspěch a vyžadující příjemné pohádky. Armstrong dopoval, protože to dělali všichni a jinak by nemohl konkurovat, jeho dobrovolné rozhodnutí nebylo ojedinělé, jak zazní od dalších cyklistů. Co jeho případ vyděluje, je způsob, jakým se držel své lži, jak zuřivě a bezohledně ji bránil a jak moc mu připadala nepodstatná a omluvitelná všemi těmi miliony, které věnoval své nadaci pro oběti rakoviny.

Gibney patří k angažovaným dokumentaristům a vyhrál Oscara za kritiku brutality amerických vojáků v Afghánistánu ve snímku Taxi na temnou stranu. Aktuální film sám komentuje. I on podlehl kouzlu Armstrongovy legendy a osobnosti. Vyprávění, v němž se obětují vztahy a ničí kariéry, je o to emotivnější. K tomu i poměrně komplexní. Využívá dobových záběrů, starých a nových rozhovorů, částí natočených v roce 2009, kdy ještě Armstrong na kameru tvrdí, že nikdy žádné zakázané látky nebral. Film rozebírá i to, kdo všechno na jeho lži vydělal, a strhává jako pronikavá úvaha o snech, kterým chceme věřit nezávisle na pravdě, až se z nich stávají chiméry a podvody.

Gibney dokázal vytěžit dost z toho, že měl zdiskreditovanou celebritu k dispozici. Ani po veřejném přiznání v televizní show Oprah Winfreyové a odebrání všech titulů se Armstrong nepovažuje za amorálního sobce, který by se měl kát. Gibney dokázal jeho psychologický portrét zasadit do kontextu, a proměnit ho tak v hořký obraz morálního relativismu, který není vlastní jen Armstrongovi, ale mnoha jeho současníkům.

Armstrongova lež
(dokument, USA, 122 minut)
Režie: Alex Gibney
Vystupují: Lance Armstrong, Betsy Andreuová, George Hincapie
Hodnocení: 90 %