Východoněmecký panáček ze semaforu dobude i Hollywood

Východoněmecký panáček ze semaforu dobývá svět. Kultovní postavička s kloboukem na hlavě pomůže řídit dopravu na přechodech pro chodce v Londýně a chystá se i do Hollywoodu, informoval britský deník Daily Mail. Známý Ampelmännchen (panáček ze semaforu) bude zatím svítit na 6300 londýnských semaforech.

Důvodem je prý zjištění brémských vědců, že chodci na východoněmecký symbol reagují rychleji než na jiné. Podle listu o instalování semaforů s „amplmanem“ uvažují města v celé Evropě a dokonce i v Hollywoodu.

Berlínského majitele práv na suvenýry se semaforovým panáčkem Markuse Heckhausena zájem o figurku těší, i když naznačil, že právně nemusí být vše v pořádku. „Je to krásné. Ale mě jako majitele autorských práv se dosud nikdo neptal,“ řekl Heckhausen podle deníku Bild.

Když červený i zelený Ampelmann svítí současně, u nejednoho chodce může zavládnout zmatek

Nic o záměru Londýna neví ani Joachim Rossberg, někdejší šéf oddělení signalizační techniky východoněmeckého podniku VEB. „Přitom jsem stále polovičním majitelem práv na tuto značku signálních zařízení,“ řekl Rossberg. Jeho podíl však platí jen pro Německo.

Panáčka ze semaforu vymyslel v roce 1961 dopravní psycholog Karl Peglau. Poprvé se postavička rozsvítila v roce 1969 na křižovatce tehdy východoberlínských ulic Pod lipami a Friedrichstrasse.