Výrobce telefonů HTC se ve čtvrtletí vrátil k zisku

Telefon HTC (ilustrační foto)

Telefon HTC (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: John.Karakatsanis via Flickr

Tchajwanský výrobce mobilních telefonů HTC se v prvním čtvrtletí vrátil k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů korun) ve srovnání se ztrátou 1,88 miliardy tchajwanských dolarů ve stejném období loni.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru zisk jen 155,5 milionu tchajwanských dolarů. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se však zisk snížil, v posledních třech měsících činil 466 milionů tchajwanských dolarů. Příjmy se za tři měsíce do konce března zvýšily meziročně o 25,4 procenta na 41,52 miliardy tchajwanských dolarů.

Další růst čekají analytici i ve druhém čtvrtletí, kdy má začít HTC prodávat novou verzi svého přístroje One M9. Čistý zisk má činit 1,97 miliardy tchajwanských dolarů a příjmy 66,10 miliardy tchajwanských dolarů.

HTC byla ještě v roce 2011 podle objemu největším výrobcem chytrých telefonů na světě. V roce 2013 však vypadla z desítky největších prodejců telefonů podle počtu dodaných přístrojů na trhy.

Růst prodejů smartphonů zpomalí

Růst prodeje chytrých telefonů má v letošním roce zpomalit. Výzkumná společnost IDC očekává letos zvýšení prodeje o 12 procent, loni prodej stoupl o 26 procent.

HTC se snaží najít i jiné zdroje příjmů. Podílela se s firmou Google na tabletu Nexus 3 a představila také voděodolný fotoaparát a software pro selfie, tedy fotografie sebe samých.