Webová hudba chce na burzu. Deezer může získat miliardu eur

Za začátek velké expanze na rozvíjející se trhy označil ředitel Deezeru Hans-Holger Albrecht úmysl umístit akcie podniku na pařížské burze

Za začátek velké expanze na rozvíjející se trhy označil ředitel Deezeru Hans-Holger Albrecht úmysl umístit akcie podniku na pařížské burze Zdroj: reuters

Francouzská společnost Deezer, která nabízí službu streamování hudby, se chystá na burzu. Potřebuje získat další financování, aby mohla čelit konkurenčnímu Spotify a nově také společnostem Google či Apple.

Obchodovat s akciemi Deezeru by se na pařížské burze mělo začít do konce letošního roku. V konferenčním hovoru s investory to uvedl generální ředitel Deezeru Hans-Holger Albrecht. Veřejnosti budou nabídnuty nové akcie, žádný ze současných vlastníků se z firmy zatím vycouvat nechystá.

Podle informací agentury Bloomberg by vstup na burzu mohl Deezer ocenit na miliardu eur. „Jsme teprve na začátku velké expanze na rozvíjející se trhy,“ citoval Bloomberg Albrechta. Miliarda eur není vůbec málo na firmu, která má přes šest milionů předplatitelů, ale od roku 2007 ještě nevytvořila zisk. Za první pololetí letošního roku prodělala devět milionů eur.

Podobné služby ukazují známky bubliny. Konkurenční Spotify byl při posledním kole financování oceněn na 8,5 miliardy dolarů (205 miliard korun). Na ziskový byznys to ale zatím také nevypadá. Jeho ztráta se přitom každým čtvrtletím prohlubuje. Za celý loňský rok Spotify prodělal v přepočtu 4,4 miliardy korun. Což bylo o 80 procent více než v roce 2013.

Mezi největší investory Deezeru patří její zakladatel Daniel Marhely, který v 16 letech odešel ze školy, aby mohl pracovat na internetových start-upech, a Leonard Blavatnik, podnikatel ukrajinského původu žijící v Londýně a současně nejbohatší obyvatel Velké Británie.