Adéla Čabanová: Hlavně že je legrace

zápisník, Adéla Čabanová

zápisník, Adéla Čabanová Zdroj: E15

Skupina vynálezců usoudila, že děti je třeba bavit i při čištění zubů. Americkou technologickou reality show vyhrála s interaktivním zubním kartáčkem. Čištění zubů spojuje s videohrou. Těšíme se na interaktivní mýdla s dálkovým ovladačem na autíčko a na toaletní papír hrající veselé písničky. A na co je hygiena, milé děti? Přece pro legraci.

Poněkud pro legraci jsou i poslanci. Koalice chtěla zakázat kouření v restauracích. Zůstalo však povolené, pokud ho nezakáže majitel restaurace. Jedni tvrdí, že za to může ANO.

Většina jeho poslanců nehlasovala pro návrh, který by v konečné podobě umožnil zřídit malou stavebně oddělenou kuřárnu. Onkolog a šéf zdravotního výboru Rostislav Vyzula z ANO uvedl, že pro takovou prokuřáckou úpravu hlasovat nemohl. Přitom proti nynějšímu stavu by protabákovým opatřením mohl být snad jen zákon, jenž by kouření v restauracích přimo nařizoval. Tak čí je to chyba? Jistě, zákaz kouření potopily hlasy ANO a TOP 09.

Jenže čí to byla priorita? Kdo si měl zajistit podporu? Kdo nezvládl zpracovat Vyzulu? Neschválení zákona je politickým selháním ministra zdravotnictví Němečka. Může napsat sebelepší zákon, ale dokud ho neprosadí, nic to neznamená. Návrh na zákaz kouření v restauracích se zase vrátí do hry. Projde teprve tehdy, až se to bude hodit někomu s větší politickou silou.