Daniel Novák: Blaho a pohoda

Stavba

Stavba Zdroj: Archiv E15

Tuzemské radnice odstartovaly závody v legalizaci černých staveb. Většinou patřících stavebníkům, kteří se v dané lokalitě zasloužili o blaho. Pokud ne veřejné, tedy alespoň něčí.

Například pardubický podnikatel Miloš Holeček si svou vilku postavil bez stavebního povolení. A problémem nebylo ani to, že část pozemku nebyla podle územního plánu stavební parcelou. Pardubičtí zastupitelé nelenili, Holečkovi vyšli vstříc a územní plán změnili. Sice těsnou většinou, ale přece.

K aktualizaci územního plánu se nyní schyluje rovněž v Brně. Podle místních zelených to jen umožní legalizovat načerno postavené soukromé bazény, hřiště a rezidence. Magistrát ale před problémem rozhodně neuhýbá. Naopak se snaží k černým stavbám postavit čelem a dodržovat stavební zákon. „Ten nám ukládá, že máme v rámci územního plánu reflektovat jednotlivé stavby. Nemůžeme se chovat, jako by některé stavby nebyly,“ vysvětluje taktiku brněnské radnice její mluvčí. Takže lidé, zděte! A na nějaký ten štempl nehleďte. Nikdo před vaší stavbičkou hlavu do písku strkat nebude.

Vánoce se blíží, nastává ta správná doba na zprávy typu letošních cen kaprů nebo výroby vánočních ozdob. Těsně před letním slunovratem se proto v Jindřichově Hradci setkají evropští pěstitelé vánočních stromků. A předem prostřednictvím tiskové agentury vzkázali do světa, že ceny stromků i jejich prodej by měly letos zůstat v Evropě i v Česku na loňské úrovni. „Vypadá to v pohodě,“ uvedl přední vánoční plantážník František Valdman.