Glosa Adély Čabanové: Švejkové jdou na jedno

Švejk průkopník. Koncept pro letošek Bohemiakombi Švejk restaurantů (na snímku) už v Českufunguje 16 let. Nynípřibývají další sítězážitkových hospod, jakojsou The Pub nebo Výtopna

Švejk průkopník. Koncept pro letošek Bohemiakombi Švejk restaurantů (na snímku) už v Českufunguje 16 let. Nynípřibývají další sítězážitkových hospod, jakojsou The Pub nebo Výtopna Zdroj: ctk

Debata o protikuřáckém zákonu je sice dlouhá, nicméně pořád košatá. A to dokonce i pro ty, jimž je kouření v restauracích upřímně lhostejné.

Kupříkladu bude do poslední chvíle napínavé sledovat, jestli poslanci skutečně zakážou prodávat alkoholický nápoj osobě zjevně ovlivněné alkoholem. Tak to navrhuje ministerstvo zdravotnictví.

Co to znamená, není ani po všech diskuzích jasné. Pravděpodobně by měli všichni, kteří dnes tvrdí, že jdou „na jedno“, tento závazek začít dodržovat. Když hospodský vidí, že svou první sklenici alkoholu zkonzumovali, těžko může usoudit, že alkoholem nejsou ovlivněni.

 

Takové drobnůstky teď leží na poslaneckém stole jedna vedle druhé. Jedno je jasné. Pokud bude protikuřácký zákon schválen ve své tvrdé podobě, přispěje k tradici švejkování. Z některých hospod budou soukromé kluby.

Jako povinně nejlevnější nealkoholický nápoj bude nabízena kohoutková voda. A osobám zjevně ovlivněným alkoholem se bezpochyby bude dál nalévat. Třeba když pijáci podepíšou čestné prohlášení, že nejsou ovlivněni.