Zápisník Dušana Kütnera: Bezdětní ke zdi

Děti dodržují tradici - na oslavu konce školního roku se polévají vodou

Děti dodržují tradici - na oslavu konce školního roku se polévají vodou Zdroj: Zuzana Dorogiova, E15

Bezdětní lidé by měli platit podle ministryně sociálních věcí vyšší sociální pojištění než ti, kteří děti mají, protože ty budou jednou platit důchody dnešních pracujících. Nějak se přitom zapomíná, že zaprvé již nyní mohou rodiče uplatňovat na děti slevy na daních, zatímco bezdětní ne. Zadruhé i bezdětní nyní přispívají nemalými částkami do systému pojištění, a tak i oni platí na důchod jiným.

 Má to ale i rovinu morální. Mít či nemít děti – na rozdíl od rozhodnutí pořídit si třeba auto – totiž v drtivé většině není programové rozhodnutí. Někdo děti prostě mít nemůže, jiní nepotkali toho pravého, někteří o dítě přišli. Všichni jsou tak již nyní trestáni osudem či vyšší mocí tam nahoře. Proč je chce trestat ještě stát?

Bezdětní jsou zřejmě odporní bezskrupulózní paraziti. Část extrémněji laděného voličstva brojí- cího proti islámu se proto domnívá, že by bezdětní v čele s Angelou Merkelovou či britskou premiérkou Theresou Mayovou vůbec neměli mít právo řídit stát. Ač se to nezdá, je to vlastně dobrý nápad – to by mimo jiné znamenalo odchod z politiky i několika významných tuzemských islamobijců.

Město New York vyhlásilo 28. září Dnem Václava Havla. Diplomatické vztahy Česka a USA se pomalu ocitají v troskách, protože vyhlásit tento svátek na den narození Havlova nástupce a rusofila Miloše Zemana je bezpochyby řízená provokace. Budoucí velvyslanec v USA Hynek Kmoníček bude mít ve Washingtonu hodně co žehlit.