Zápisník Dušana Kütnera: Zaseknuté boží mlýny

Hrubý Rohozec

Hrubý Rohozec Zdroj: ČTK

Odvolací soud po téměř třiceti letech pravomocně rozhodl o tom, že rod Walderode má restituční nárok na třímiliardové panství na Turnovsku včetně zámku Hrubý Rohozec. Pro rod Walderode dobrá zpráva, pro českou společnost špatná – vždyť kvůli nekonečnému rozhodování se řada aktérů sporu odstartovaného na počátku devadesátých let včetně původního restituenta výsledku nedožila. Boží mlýny prý melou pomalu, ale co je moc, to je moc.

Ještě horší zpráva přišla z Brna. Turek Ahmet Ünsal dostal v roce 1989 v Československu 10,5 roku vězení za pokus o vraždu. Podařilo se mu odcestovat a dopaden a předán české justici a věznici byl až přede dvěma lety. Ústavní soud ale rozhodl, že nynější výkon trestu je promlčený a násilník by měl jít na svobodu.

Turkův český advokát přitom prohlásil, že „je potřeba si uvědomit, jaké následky mému klientovi vznikly v souvislosti s nezákonným držením ve výkonu trestu“. Jaké následky vznikly oběti Ünsalova závažného trestného činu, se jaksi zapomněl zmínit. Asi to není důležité.