Zápisník Michala Noska: Brexit, rozvod, vražda

Parlament v Londýně

Parlament v Londýně Zdroj: Profimedia

Británie byla loni pro Českou republiku pátou nejdůležitější exportní zemí. Roční vývoz do ostrovního království představuje dvě stovky miliard, a pokud by se po tvrdém brexitu propadl, tak by to tuzemští exportéři výrazně pocítili. První unijní rozvod by tak nastartoval mnohem vážnější krizi, než se očekává.

Po čtvrtstoletí spěje k rozchodu i manželství Jeffa a MacKenzie Bezosových a zřejmě dojde k největšímu dělení majetku v novodobé historii. Čistý majetek majitele Amazonu a nejbohatšího muže světa totiž činí těžko představitelných tři a půl bilionu korun. Manželé se již navíc nechali slyšet, že půjde o přátelský rozchod. Bezos tak bude muset kvůli své nové lásce, moderátorce Lauren Sánchezové, sáhnout hluboko do kapsy. A MacKenzie, která se na zrodu impéria podílela, se po rozvodu rázem stane nejbohatší ženou světa.

Rozvody jsou ve světě běžné, ale vraždy ne. K jedné, naprosto nepochopitelné, došlo loni v prosinci na benzince ve středočeských Miřejovicích. Dvojice pachatelů tam bez zaváhání popravila pokladní a odnesla si deset tisíc korun a několik kartonů cigaret. Lupiči na vraždě příliš nezbohatli, ale u čerpacích stanic v okolí se šířil strach. Ten odstranila až policejní akce, která vyvrcholila zatčením obou podezřelých. Detektivové se vyznamenali, místní si mohou oddechnout, ale smutek z vraždy zůstává.