Zápisník Tomáše Stingla: Šťastní jako Dáni

Takže si to ještě jednou na konci sezony zopakujme. Ekonomika roste pětiprocentní rychlostí. Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Je šestou nejbezpečnější zemí planety. Mzdy rostou podstatně rychleji než inflace. A – což je samozřejmě nejdůležitější – Jarda Jágr pořád dává góly. O moc lepší než teď to zase jen tak nebude.

Zábavné v dobách prosperity ovšem v Česku bývalo, že dobré zprávy ledaskoho spíš podráždily. Chuť zanadávat si evidentně ani při úspěchu hospodářství neklesá. Meik Wiking, ředitel respektovaného dánského Institutu pro výzkum štěstí, nedávno v rozhovoru podotkl zajímavou věc. K úplně největším stěžovačům kupodivu patří Němci. Tedy občané ekonomicky veleúspěšné a bohatstvím oplývající země. Tím naopak nejšťastnějším národem světa je podle dlouhodobého výzkumu Wikingovo domovské Dánsko.

Ovšem právě v téhle kolonce se v poslední době odehrává stěžejní, byť nenápadná změna i v Česku. Agentura Nielsen pravidelně sleduje ve více než 60 státech index spotřebitelské důvěry, v němž hodnota sto je hranice, nad níž začíná optimismus lidí, pod ní je sféra pesimismu. V Česku měl index ještě v roce 2012 hodnotu pouhých 62 bodů. Zaznamenal ale v poslední době strmý růst a letos dosáhl čísla 101. Není možná, my Češi tak konečně vidíme svou budoucnost dobře. Dostali jsme se dokonce i v tom optimismu na špičku Evropy. Tedy samozřejmě – až v závěsu za těmi Dány.