Jan Šindelář: Socialistická kvalita

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením Zdroj: E15 Jan Sindelar

Návštěvníkům Hněvkovické přehradní nádrže, která svými vodami chladí Temelín, se v posledních dnech naskýtá dlouho nevídaný pohled. Povodí Vltavy přehradu kvůli nutným opravám upouští, čímž z velké části odhalilo dno, kde dříve stávaly vesnice. Nic po nich nezbylo kromě pár kamenů ze zbořených stodol… a také silnice. Ta při zběžném pohledu vykazuje stejný stav jako v době zaplavení před více než 20 lety.

Při troše fantazie by se tu klidně mohl prohánět nízký sportovní vůz. Jaký to rozdíl oproti nedávno otevřené dálnici D3 u Tábora, kde už po třech měsících provozu je třeba měnit asfalt a obtěžovat řidiče uzavírkami.

Kdo by se ale teď chtěl rozplývat nad kvalitou socialistické produkce, nechť si zakoupí designovou nafukovací hračku od společnosti Fatra. Ta se od roku 2010 veze na vlně nostalgie Husákových dětí, které chtějí dopřát Husákovým vnukům vedle čínské velkoprodukce i malou českou krásu. Poptávku se chemička snaží oživit novou sérií na aktuálním Designbloku. K původním buvolům, slonům a žirafám z dílny Libuše Niklové přiřadila nově mimo jiné kozu návrhářky Anny Kozové, čemuž ČTK věnovala zprávu o 2136 znacích. Na vlnu nostalgie jsem bohužel nasedl též a v euforii obdaroval vedle vlastních dětí i některé z přízně. Abychom vzápětí všichni zjistili, že hračky vydrží po předání dětem nafouknuté stejně dlouho jako v sedmdesátých letech. Tedy pár dní. Jsem teď hrdým majitelem dvou chcíplých buvolů, jednoho slona a vím o jedné chcíplé žirafě. Nostalgie je pryč a design taky.