Mnoho žen se stane alkoholičkami na mateřské, stále je to tabu, říká Michaela Duffková

Video placeholde

V Česku začíná dvanáctý ročník osvětové kampaně Suchej únor, ke které se podle průzkumů každoročně hlásí kolem milionu Čechů. “Vyzkoušet si měsíc bez alkoholu má smysl, člověk zjistí, jak na tom s alkoholem je. Mnoho lidí to však bere jen jako nějakou výzvu a s úderem březne pak lejou jako blázni, s tím už se neztotožňuji,” říká abstinující alkoholička Michaeala Duffková, zakladatelka centra Alkos a autorka knížek Zápisník alkoholičky a Zápisník abstinentky. Za svůj blog o alkoholismu získala i cenu Magnesia Litera. 

Velkým tématem je podle ní alkoholismus u žen. Statistiky říkají, že pětina alkoholiček začne pít na rodičovské. “Z mého pohledu a zkušeností je to až polovina žen, může za to velká sociální izolace a tlak okolí, který je na ženy obrovský,” tvrdí Duffková, která sama začala pít na své první rodičovské dovolené. 

Nyní žije už šest let bez alkoholu a ve svých knížkách se snaží mimo jiné demýtizovat problém alkoholismu u žen. Podle jejího příběhu se natáčí i film, který bude mít premiéru v kinech letos v létě. 

Kdy jí bylo nejhůř a proč se rozhodla jít léčit? Proč podle ní tolik žen pije na rodičovské a proč je to systémový problém? Jak těžké je nepít v České republice? A jaké otázky byste nikdy neměli klást abstinujícím alkoholikům?  Nejen tato témata probrala s Veronikou Jonášovou v tomto díle e15 Castu.