Cvičení po práci. Proč se vyplatí pečovat o svou kondici?

Zdroj: https://pixabay.com/

3
Fotogalerie

Možná to znáte - osm a více hodin strávených u počítače, které mají za následek mnohé. Přetíženou hlavu, unavené oči, bolavá záda a ztuhlé všechny klouby v těle. Ale nezoufejte - správnou prevencí dokážete těmto nepříjemným příznakům sedavého zaměstnání dát vale!

Prevence je základ

V případě, že máte skutečně sedavé zaměstnání a jednu třetinu (ano, skutečně ve chvíli, kdy pracujete osm hodin denně, jedná se o celou jednu třetinu dne) prosedíte na židli u počítače, je prevence naprostým základem. Sedavým zaměstnáním trpí nejen vaše postava, váha a držení těla, ale nemá dobrý vliv ani na vaši psychiku a duševní blaho. Proto by se vaší prevencí měl stát každodenní pohyb! Prvním krokem k tomu, aby se cvičení stalo prevencí je dobrý rozvrh. Je jedno, jestli je pro vás příjemnější cvičení před prací nebo po práci, důležité je, aby se stalo součástí každého vašeho dne. 

https://pixabay.com/

Ráno před prací se nemusí jednat o nic dlouhého ani složitého. Skvělým začátkem je protahovací desetiminutovka, ve které si vzpomenete na rozcvičku z tělocviku. Pořádně protáhnout krční svaly, ramena, ruce, trup a nohy bude v rámci prvního kroku naprosto dostačující. Postupem času můžete přidávat jak z hlediska času, tak i složitosti prvků. 

V určité fázi můžet přistoupit také k ranní józe. Bohatě vám k tomu postačí několik jednoduchých pozic nebo třeba nacvičení Pozdravu slunce, které je pro protažení po probuzení ideální variantou. V jarních a letních měsících můžete cvičit na terase, ale pokud se obléknete, půjde to i na podzim a v zimě. Zároveň se budete otužovat, načerpáte do plic čerstvý vzduch, který vás příjemně probudí a vaše mysl bude jasná jako nikdy před tím!

https://pixabay.com/

V zdravém těle zdravý duch

Hledáte takový pohyb, který by pro vaše sportovní začátky byl optimální? Pak zkuste například cyklistiku. Na základě vašeho současného zdravotního stavu můžete sáhnout po klasickém kole, nebo elektrokole, které vám start k vašemu zdravému já hodně usnadní. Dáváte přednost pohybu v přírodě? Sáhněte po horském kole, třeba rovnou tady https://sportano.cz/znacky/orbea. Své nové kolo doplňte cyklistickým tričkem https://sportano.cz/cyklisticke-obleceni/cyklisticke-spodni-pradlo/cyklisticke-tricko nebo rovnou kombinézou https://sportano.cz/cyklisticke-obleceni/cyklisticke-kombinezy.

Celé vaše tělo dokonale protáhne plavání! V létě ideálně na čerstvém vzduchu, v zimě samozřejmě v krytém bazénu. Plavání je jeden z nejlepších pohybů, ke kterým se můžete uchýlit. Voda má uklidňující účinky, tělo se otužuje a vaše mysl splývá po hladině s každým tempem, které uděláte. Protáhne každý sval vašeho těla, což po celodenním sezení u počítače rozhodně oceníte!

Stejně skvělou volbou je také chůze. Je sice časově náročnější, ale když se dostanete do svižného tempa, dokážete za odpoledne ujít pěknou řádku kilometrů. Výhodou chůze je, že ji zvládne opravdu každý, dá se ve správném oblečení provozovat za každého počasí a můžete zapojit celou rodinu! Vždyť proč nejít s dětmi každý den na krátkou procházku a udělat něco pro zdraví vás všech? Najděte si ve svém okolí pěknou trasu, kterou můžete postupně rozšiřovat a posouvat. Při hromadné rodinné chůzi navíc příjemně zastavíte čas, budete se věnovat jeden druhému a pěkně si přitom popovídáte! Uvidíte, že po nějaké době se z ní stane příjemný návyk!