Dávejte si pozor na cestovní pojištění od CK

Zdroj: shutterstock.com

Cestovní kanceláře k zájezdům do zahraničí běžně nabízejí cestovní pojištění, ať už zahrnuté v ceně, nebo za příplatek. Tak i onak bývá pro zákazníka méně výhodné než cestovní pojištění sjednané přímo u pojišťovny. Často totiž nekryje všechna rizika, která nás na dovolené mohou potkat, nebo ne v dostatečné výši. A někdy může vyjít i mnohem dráž.

Podle nedávného průzkumu České asociace pojišťoven si Češi mířící do zahraničí nejčastěji, ve 38 % případů, sjednávají pojištění právě přes cestovní kancelář. Je to pro ně pohodlnější a hlavně se nemůže stát, že na něj ve shonu před cestou úplně zapomenou.

Ve srovnání s dalšími položkami, ze kterých se zájezd skládá, je cena cestovního pojištění zprostředkovaného cestovní kanceláří zanedbatelná. Málokdo si ho tedy porovnává s nabídkami pojišťoven, a cestovní kanceláře se tedy na tyto produkty nebojí uplatňovat vysoké marže.

Jak však vyplývá ze srovnání, oproti cestovnímu pojištění sjednanému přímo u pojišťovny může být cena v některých případech i dvojnásobná:

Ušetřeno.cz s.r.o.

Pozn.: Cena počítána pro rodinu o dvou dospělých (32 a 28 let) a dvou dětech (2 a 3 roky), pobyt v Bulharsku 21.–29. srpna 2023, zájezd v hodnotě 80 000 Kč. Jde o ilustrační příklad, nejedná se o obchodní nabídku.

Nejde ale pouze o cenu. Automaticky vzít zavděk cestovním pojištěním obsaženým v zájezdu skrývá i další úskalí. Předně může mít mnohem nižší limit krytí než to, které by si klient sjednal sám. Zejména pokud se chystá do některé ze zemí, kde jsou ceny ošetření a lékařských zákroků na české poměry horentní, může být výhodnější sáhnout po cestovním pojištění s vysokým, či dokonce neomezeným limitem.

shutterstock.com

„Každou smlouvu je třeba si dobře přečíst a u cestovního pojištění sjednaného přes cestovní kancelář to platí dvojnásob,“ vysvětluje Ondřej Vacek, produktový specialista portálu Top-Pojištění.cz.

„Je do něj zahrnuto i například ošetření zubů? A v jaké výši? Jaké limity jsou u pojištění zavazadel a jsou kryta zavazadla svěřená přepravci? Zájezd byl v akci ‚dítě zdarma‘ – vztahuje se na něj pojištění? Jaká je spoluúčast u pojištění storna cesty a jaké jsou podmínky pro jeho uplatnění? A pokrývá také rizikové sporty?“ vyjmenovává Ondřej Vacek nejdůležitější otázky, na něž by se klient cestovní kanceláře měl ptát.

Sjednat si cestovní pojištění přímo u pojišťovny navíc podle něj umožňuje navolit si různá připojištění nejen s ohledem na konkrétní destinaci nebo to, co na dovolené plánujeme dělat, ale i na požadovaný rozsah krytí. Díky možnosti jednoduše porovnat různé nabídky napříč pojišťovacím trhem v kalkulačce cestovního pojištění u Top-Pojištění.cz lze i hodně ušetřit.

Kdo se chystá vyrazit na dovolenou do zahraničí vícekrát do roka nebo třeba podniká časté pracovní cesty do ciziny, tomu se vyplatí sjednat si cestovní pojištění celoroční, které pochopitelně nebývá součástí zájezdů. Už od dvou či tří zahraničních cest vyjde levněji než opakovaná sjednání krátkodobého cestovního pojištění a při každém vycestování pokryje až 90 dní pobytu najednou.