Energetický koncept Fenix šetří náklady na energie v chytrém rodinném domě

Zdroj: FENIX GROUP a.s.

Cyril Svozil, zakladatel a předseda správní rady Fenix Group
5
Fotogalerie

Společnost Fenix Group vždy sázela na praxí ověřená řešení. V sídle dceřiné firmy Fenix Trading v Jeseníku vyzkoušela kombinaci elektrického vytápění s bateriovým úložištěm a fotovoltaikou. V roce 2016 vedení společnosti v čele s Cyrilem Svozilem iniciovalo vznik start-upu AERS zaměřeného na vývoj bateriových stanic. Energetický koncept společnosti pak našel uplatnění také v rezidenčním bydlení.

Energetický koncept Fenix pro rodinný dům

V rodinném domě v Omicích v okrese Brno-venkov Fenix Group poprvé vyzkoušela svůj energetický koncept Fenix ve sféře rezidenčního bydlení. V objektu, kde žije majitel a jeho partnerka, je hlavním energonositelem elektrická energie, část energie na vytápění zajišťují sálavá kamna na dřevo.

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a dodavatelé technologií tady už třetím rokem 24 hodin denně sledují kromě jiného spotřebu elektrické energie, výkon fotovoltaické elektrárny, provoz bateriového úložiště, spotřebu vody či kvalitu vnitřního prostředí. Tato data a mnoho jiných údajů uživateli spolehlivě poskytuje řídicí systém iCOOL4 na hardwaru firmy TECO.

Inteligentní rodinný dům je vybaven FVE s výkonem 9,7 kWp od společnosti S-Power Energies, domácím bateriovým úložištěm HES s kapacitou 41 kWh od firmy AERS, rekuperační vzduchotechnickou jednotkou WAFE a elektrickým vytápěním z produkce společnosti Fenix Group. Rodinný dům byl vybudován jako stavba s téměř nulovou spotřebou energie, podle průkazu energetické náročnosti budovy patří do třídy A. Elektrické sálavé vytápění je řešeno jako kombinace velkoplošného nízkoteplotního systému v podlaze nebo stropě a lokálních přímotopných elektrických těles, která nabízejí rychlou odezvu na požadavky řízení.

FENIX GROUP a.s.

Využití spotového trhu s elektřinou

Bateriová stanice HES od firmy AERS s kapacitou 41 kWh tady aktivně už více než rok využívá denní spotový trh s elektrickou energií. Tímto způsobem lze v současnosti snížit cenu elektrické energie po většinu roku na předkrizovou úroveň. V období topné sezony je potom cena o něco vyšší, nicméně stále je to o desítky procent méně než při přímém nákupu elektřiny.

Svědčí o tom výsledky provozu z období únor 2022 až únor 2023. Za 12 měsíců spotřeboval majitel rodinného domu celkem 17 170 kWh, z toho 12 960 kWh odebral z veřejné sítě, 7 148 kWh vyrobila fotovoltaická elektrárna. Roční objem přetoku vyrobené elektrické energie na spotový trh představoval 2 939 kWh. V daném období byla průměrná cena na spotovém trhu dle OTE 5,80 Kč/kWh bez DPH a poplatků. Na fakturách majitel zaplatil za rok 50 125 Kč včetně poplatků a DPH, průměrná cena za 1 kWh dosažená díky FVE, baterii a chytrému řízení činila tedy 2,92 Kč včetně poplatků a DPH.

Cyril Svozil, zakladatel a předseda správní rady Fenix GroupCyril Svozil, zakladatel a předseda správní rady Fenix Group | FENIX GROUP a.s.

„To je v době, kdy ceny elektrické energie šplhaly k hodnotám 10 Kč a více, mimořádně atraktivní cena a významná úspora nákladů. Majitel přitom celý rok nakupoval a prodával elektrickou energii na spotovém trhu, který je často vnímán jako něco nepatřičného a riskantního,“ říká Cyril Svozil, zakladatel a předseda správní rady Fenix Group. „Tím ale úspory zdaleka nekončí, ostatně pozorného čtenáře možná zaujme relativně vysoká spotřeba domu. Ta je však výrazně ovlivněna skutečností, že majitel jezdí elektromobilem Hyundai Kona a automobil běžně doma nabíjel. Téměř 30 % celkové spotřeby elektrické energie v domě (4 926 kWh) tak tvoří právě energie použitá na nabíjení elektromobilu. A zkusme nyní trochu počítat. Průměrná spotřeba vozu Hyundai Kona je cca 18–20 kWh / 100 km, při objemu 4 926 kWh to představuje roční nájezd 25 000–27 000 km. Roční náklady na nabíjení automobilu tak dosáhly 14 384 Kč, což je pouhých 0,58–0,53 Kč/km. Při srovnání s benzínovým autem s nájezdem 25 000 km ročně a spotřebou 6 l / 100 km a průměrnou cenou benzínu 38 Kč to je 57 000 Kč za rok, tedy 2,30 Kč/km. To je další úspora v řádu desítek tisíc korun ročně. Samozřejmě lze namítnout, že FVE a bateriové úložiště v rozsahu instalovaném a provozovaném v RD v Omicích jsou i po započtení dotace investicí v hodnotě cca 700 000 Kč, ale když sečteme roční úspory, je návratnost pouhých 5,5 roku, což osobně považuji za velmi dobrý výsledek. A to jsou vše částky dosažené na spotovém trhu, který odráží realitu a nejlépe odpovídá nabídce a poptávce elektrické energie.“

FENIX GROUP a.s.

Není baterie jako baterie

Cyril Svozil jr., místopředseda správní rady Fenix Group a.s. a ředitel společnosti AERS s.r.o., k tomu dodává: „Výraznou zásluhu na těchto výsledcích má domácí bateriové úložiště HES s kapacitou 41 kWh. To vyniká nejen velkou kapacitou (cca čtyřnásobek výkonu instalované střešní FVE), ale ve srovnání s běžnými bateriemi čínské provenience zejména svým originálním řešením a unikátním softwarem, vyvinutým ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Naše bateriová stanice samozřejmě umožňuje plynulý provoz v síťovém i nesíťovém (ostrovním) režimu a reguluje nezávisle každou fázi zvlášť. Vestavěný střídač dokáže energii zároveň odebírat i dodávat. Silnou stránkou bateriových stanic HES je také špičkovací management, inteligentní monitoring a ovládání zařízení. Domácí bateriová stanice HES tak nabízí výjimečné české řešení (vývoj zajišťuje AERS, výroba probíhá v Jeseníku), které je cenově srovnatelné s konkurencí, ale technologicky je daleko pokročilejší díky nové koncepci a inteligentnímu řízení spotřeby elektrické energie.“

FENIX GROUP a.s.

Osvědčená řešení zajistí komfort i úspory

V době, kdy je téměř povinností mít v domě tepelné čerpadlo a kdy objevují stížnosti investorů, že se jim investice do fotovoltaiky na střeše při současných cenách energií a komponent nevrátí do dodavateli nerealisticky slibovaných tří let, kráčí Fenix Group pořád cestou, které věřil už v době svého vzniku před více než 30 lety. Tedy vždy sázet na řešení, která jsou ověřená v praxi a která přinášejí jak vysoký tepelný komfort, tak i úspory v peněžence investora a majitele objektu.