Vysoké školy nedáme, vzkázali studenti vládě

Ministr Dobeš podle studentů vysokým školám nepomáhá

Ministr Dobeš podle studentů vysokým školám nepomáhá Zdroj: E15, Stepan Bruner

Účastníci protestu na čas zcela zaplnili vestibul pražské stanice metra Staroměstská
Na schodech Rudolfina vzniklo improvizované podium
Jedním z hlavních důvodů protestu je vládní návrh školného
Dav zcela zaplnil náměstí Jana Palacha
Do Prahy dorazili i studenti Technické univerzity v Liberci
15
Fotogalerie
Školné či zápisné a akademické svobody, to byla hlavní témata dnešního protestu vysokoškolských studentů a učitelů. Před úřadem vlády se jich podle odhadu organizátorů protestu sešlo deset tisíc.

Dav studentů s transparenty jako „Dobeše do koše“ či „Akademickou obec rozkrádá jen blbec“ zcela zaplnil náměstí Jana Palacha, na schodech Rudolfina vzniklo improvizované podium. Na okolních budovách Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a Vysoké školy uměleckoprůmyslové visely další protireformní plakáty.

Protestující s ministrem školství Josefem Dobešem souhlasí, že reforma vysokých škol je potřebná. Podle nich ale současný ministrův návrh problémy škol nejen neřeší, ale v některých případech i prohlubuje. Připravované změny prý navíc nové problémy i vytvoří. „Před 22 lety jsme si mysleli, že jsme politiku z vysokých škol vyhodili dveřmi. Dnes se nám vrací oknem,“ prohlásil jeden z řečníků.

Prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štěch odmítl dřívější prohlášení prezidenta Václava Klause, že studenti jsou paraziti, když chtějí, aby za ně studium platili i ti, kteří nestudují. „Přišli jsme, protože nám ukradli reformy. Nabízejí nám univerzitu jako firmu, to chceme? Nejsme paraziti a sobci, to zejména sedí od člověka, který omilostňuje korupčníky a kšeftaře se vzděláváním,“ obul se do prezidenta. Podle něj demonstrující studenti nemohou být sobečtí, protože se převážné většiny z nich chystané změny nedotknou.

Dav se poté vydal na cestu kolem Právnické fakulty, přes Čechův most a po nábřeží Edvarda Beneše před Strakovu akademii. Tam skandoval „Když nechcete slyšet, nebudeme tiše“ a žádal příchod ministra Dobeše. Ten se ale neukázal.

Štěch slíbil, že pokud vláda nynější reformy nestáhne, budou protesty pokračovat. „Musíme sledovat, co se bude dít v příštích měsících. Je docela dobře možné, že tu dnes nejsme naposledy,“ řekl davu. Jeho pohrůžku před úřadem vlády zopakoval moderátor celé akce. „Přijdeme znovu, pokud vláda zákony nestáhne.“

S konce protestu někteří demonstranti vyzvali k pochodu „Na Hrad!“. Tam ale nakonec dorazilo jen asi padesát protestujících, kde Kausovi zazpívali píseň Karla Kryla Veličenstvo kat. Prezident protesty odsoudil jako nátlakové.

Do Prahy se sjeli i studenti s Liberce, Ostravy, Opavy, Brna a dalších měst. Demonstrací vyvrcholil takzvaný Týden neklidu, v jehož rámci se protestovalo i jinde. Na včerejší brněnskou demonstraci dorazilo asi šest tisíc lidí.