Větrníky postavíme i v Česku. Věříme si na nižší desítky megawattů, říká člen vedení ČEZ

Jan Kalina, člen představenstva ČEZ

Jan Kalina, člen představenstva ČEZ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?
Jan Kalina, člen představenstva ČEZ
Jan Kalina, člen představenstva ČEZ
Jan Kalina, člen představenstva ČEZ
5
Fotogalerie

Polostátní skupina ČEZ si loni předsevzala, že do roku 2030 vybuduje obnovitelné zdroje o výkonu až šest gigawattů, tedy trojnásobek temelínské elektrárny. V první výzvě Modernizačního fondu si už zajistila investiční dotaci pro sedmnáct solárních parků, ve druhé, pravděpodobně květnové, chce toto číslo překonat. ČEZ navíc poprvé připustil, že by si k vytyčenému „zelenému“ cíli rád pomohl i výstavbou větrníků. „Nebude to hned – do dvou a nejspíš ani do pěti let. Ale něco postavíme, v souhrnu zřejmě v nižších desítkách megawattů,“ odhaduje šéf divize obnovitelná a klasická energetika a člen představenstva skupiny ČEZ Jan Kalina.

Ministerstvo životního prostředí nedávno zveřejnilo výsledky první výzvy modernizačního fondu, v nichž uspěly projekty za více než tři miliardy korun. Kolik vašich plánovaných elektráren dotaci získalo?

Podařilo se nám zajistit podporu pro 17 z 22 přihlášených projektů, což z pohledu výkonu dělá zhruba 174 megawattů. 

Který projekt bude největší?

Elektrárna Odkaliště Tušimice, která bude umístěna na brownfieldu poblíž naší tamní uhelné elektrárny. Plánovaný výkon je 45 megawattů.

Výstavba fotovoltaických elektráren podle hráčů z trhu zdražuje. Vejde se ČEZ s průměrnými investičními náklady do 20 milionů korun na jeden megawatt instalovaného výkonu, tedy do ceny, za níž se střední a větší parky stavěly před pandemií? Celkem by to u vysoutěžených elektráren znamenalo přibližně tři miliardy korun. 

Zhruba to odpovídá. Komponenty a materiály zdražují, ale my se do této cenové úrovně zkrátka musíme vejít. Finální ceny však nyní nelze předjímat, to bude předmětem standardního nákupního řízení. 

O jakém zdražení se zhruba bavíme?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!