Pro americké absolventy je život jako bonboniéra

Loni v České republice úspěšně absolvovalo bakalářské studium více než 48 tisíc lidí a ve Spojených státech amerických téměř 2 miliony. Letos tato čísla budou ještě vyšší a díky dvěma akademikům z Wisconsinu víme, v čem budou absolventi roku 2015 jedineční.

Beloit College již od roku 1998 pravidelně přináší unikátní seznam milníků, které měli vliv na utváření kolektivní mentality aktuálního ročníku amerických absolventů vysokých škol. Dvojice autorů Ron Nief a Tom McBride vyvinula The Mindset List zobrazující události a fenomény, které formovaly životy mladé generace. Nejedná se přitom o suchý souhrn historických dat.

Věková kohorta narozená v roce 1993 považuje internet sice za revoluci v přístupu k informacím, ale především za samozřejmost. Daňová přiznání zná jak v angličtině, tak ve španělštině. Franka Zappu nikdy nezažila za jeho života. A Guantanamo se stalo bohužel nedílnou součástí její přítomnosti.

Pro všechny je život jako bonboniéra, protože legendární film Forrest Gump byl uveden do kin v roce 1994. Hudba byla vždy volně ke stažení na internetu. Žádný americký stát nikdy neodmítl slavit Den Martina Luthera Kinga. A se svými prvními láskami se rozcházeli nejprve přes MySpace, pak na Facebooku, ale pokaždé online.

První generace absolventů, která se nenarodila v Československu

Přestože neexistuje česká verze seznamu, můžeme si podobným způsobem přiblížit také mentalitu českých bakalářů roku 2015, kteří se od svých amerických kolegů až na nižší míru zadlužení příliš neliší.

Pro dnešní dvaadvacetileté existuje Evropská unie díky Maastrichtské smlouvě doslova odjakživa. František Filipovský je pro část z nich Louis de Funès, pro druhou mrtev. Se svými prvními láskami se rozcházeli nejprve přes ICQ a Líbímseti, pak na Facebooku.

Český lev je od roku 1993 místní filmovou cenou číslo jedna. V rodném listu všichni najdou pouze Českou republiku jako zemi svého narození. Televize Nova byla drtivou většinu jejich života nejsledovanější stanicí. A zatímco Karel Kryl je zapomenutou historickou postavou, Daniel Landa zůstává naživu a vydává neustále nová alba.