Na jihu Ruska se zřítil bombardér na obytnou budovu, zemřeli čtyři lidé

Ruský bombardér narazil do obytného bloku ve městě Jejsk

Ruský bombardér narazil do obytného bloku ve městě Jejsk Zdroj: Reuters

Ruský bombardér narazil do obytného bloku ve městě Jejsk
Ruský stíhací bombardér Su-34
3
Fotogalerie

Po pádu vojenského letounu Su-34 na obytnou čtvrť v ruském městě Jejsk dnes zahynuli čtyři lidé a dalších 25 bylo zraněno. O zvýšení bilance obětí informoval operativní štáb Krasnodarského kraje. Požár, který podle úřadů zachvátil všech devět pater obytného domu, se hasičům podařilo uhasit.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti oznámilo, že letoun se zřítil při cvičném letu z letiště v Jižním vojenském okruhu. Příčinou nehody byl podle něj požár jednoho z motorů, palivo se rozlilo a vznítilo na dvoře jednoho z bloků obytných domů. Posádce dvoumístného stíhacího bombardéru se před dopadem podařilo katapultovat.

Nepotvrzené záběry na sociálních sítích ukazují velkou ohnivou kouli, která vylétla z několikapatrové budovy. Plochu požáru úřad odhadl na 2000 čtverečních metrů. Poškozeno bylo podle gubernátora nejméně 17 bytů.

„Hoří první až deváté patro, zatím nedošlo k žádnému zřícení. Z tohoto vchodu bylo evakuováno asi 100 lidí,“ uvedl TASS s odvoláním na záchranné složky.

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupolu, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtamtud mohou startovat i na bojové mise. Ruský stíhací bombardér Su-34Ruský stíhací bombardér Su-34|CC BY SA 3.0: Alex Beltyukov via Wikipedia

Prezident Vladimir Putin nařídil šéfovi Krasnodarského kraje, ministru pro mimořádné situace a ministru zdravotnictví, aby se neprodleně vypravili na místo neštěstí a poskytli nezbytnou pomoc přeživším. Vyšetřování případu zahájila ruská prokuratura.