Ruská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu na 17 procent

Ruský rubl.

Ruský rubl. Zdroj: Reuters

Ruský rubl.
Ruský rubl.
Ruský rubl.
4
Fotogalerie

Ruská centrální banka dnes překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 17 procent. Nová sazba bude platit od pondělí. Na konci února banka v důsledku prvních sankcí po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu sazbu více než zdvojnásobila na 20 procent.

„Vnější podmínky pro ruskou ekonomiku jsou stále náročné a značně omezují hospodářskou aktivitu,“ uvedla banka. „Rizika pro finanční stabilitu jsou stále přítomna, ale prozatím se přestala zvyšovat, mimo jiné díky přijatým opatřením na kontrolu kapitálu,“ dodala.

Banka konstatovala, že na bankovních účtech dochází ke „stabilnímu přílivu finančních prostředků“ a že „tempo růstu běžných cen znatelně zpomaluje, zejména v důsledku dynamiky kurzu rublu“.

Dnes se očekávají údaje o březnové inflaci. Rubl, který se v únoru a březnu propadl na rekordní minima, se přiblížil úrovni, kolem níž se pohyboval před vstupem ruských vojsk na Ukrajinu.

Češi podle analytika Havlíčka vsadili vše na ukrajinskou kartu. Putin navazuje na Hitlera a Stalina

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Americká ministryně financí Janet Yellenová již ve středu prohlásila, že oživení rublu není známkou toho, že ruská ekonomika odolává západním sankcím. Dodala, že ze současného kurzu rublu by se nemělo nic vyvozovat.

Ruská centrální banka naznačila, že k dalšímu poklesu základní úrokové míry by mohlo dojít na jejím příštím zasedání, které je naplánováno na 29. dubna.

Centrální banka je „přesvědčena, že nejostřejší fáze hospodářské krize již pominula“, uvedli ve své zprávě analytici Capital Economics.