V Kyjevě se opět ozvaly výbuchy, ruská armáda ostřeluje Charkov

Válka na Ukrajině: Kyjev po další sérii ruského odstřelování

Válka na Ukrajině: Kyjev po další sérii ruského odstřelování Zdroj: Profimedia

Válka na Ukrajině: Kyjev po další sérii ruského odstřelování
2
Fotogalerie

V ukrajinské metropoli se dnes brzy ráno ozvaly výbuchy, informovala místní média. Sirény upozorňující na možné nebezpečí bylo během noci slyšet po celé zemi. Kyjevští představitelé zatím žádné podrobnosti o možných explozích nezveřejnili. Zprávy tak podle agentury Reuters nebylo možné nezávisle ověřit. Ihor Sapožko, starosta města Brovary, které leží nedaleko ukrajinské metropole, bez dalších podrobností potvrdil, že na jeho město ráno dopadly rakety. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že rakety u Brovar zničily továrnu na výrobu munice.

Ruská invaze na Ukrajině pokračuje již 53. dnem. Podle generálního štábu ukrajinské armády Rusové i nadále částečně blokují město Charkov a ostřelují jeho residenční čtvrti. Podnikají rovněž nálety na Mariupol. K útoku na město se chystá podle všeho i ruské námořnictvo, tyto informace se nyní ověřují, uvedl generální štáb.

Podle Kyjeva na území Ukrajiny i nadále proudí ruské jednotky, zejména z Brjanské, Kurské a Voroněžské oblasti. Ruští vojáci, kteří už na ukrajinském území jsou, mají značné problémy se zásobováním, tvrdí ukrajinský generální štáb. Podařilo se jim ale nashromáždit velké množství munice. Nespokojenost ruských vojáků nicméně podle Kyjeva i nadále roste, zejména kvůli kvalitě dodávaného jídla a paliva a taky nedostatečné rotaci jednotek.

Jak generální štáb ukrajinské armády ve své zprávě na facebooku dodal, na územích obsazených Rusy pokračuje rabování a násilnosti páchané na civilním obyvatelstvu. Ukrajincům se za posledních 24 hodin podařilo v Luhanské a Doněcké oblasti odrazit deset ruských útoků. Zničeno bylo 15 ruských tanků a tři dělostřelecké systémy.

Osamocený ukrajinský tank dokázal zničit několik ruských obrněných vozidel u města Nova Basan

Video placeholde
• Twitter

Podle britské vojenské rozvědky Rusové nadále pokračují v přesunu bojového i dalšího vybavení z Běloruska směrem na východ Ukrajiny, mimo jiné do oblastí nedaleko Charkova a Severodoněcku. Na východě země rovněž ruské dělostřelectvo i nadále ostřeluje ukrajinské pozice. „I když se Rusko nyní soustředí na východ Ukrajiny, jeho cíl zůstává stejný. Snaží se přimět Ukrajinu, aby se vzdala své euroatlantické orientace a Rusko mohlo v regionu dominovat,“ citovalo britské ministerstvo obrany z nové zprávy britské vojenské rozvědky.