Adéla Čabanová: Mlčet v pravou chvíli

zápisník, Adéla Čabanová

zápisník, Adéla Čabanová Zdroj: E15

Evropští poslanci právě přemýšlejí, zda mají na energetických drincích s kofeinem povolit nápis, že zvyšují bdělost a výdrž. Taková douška se totiž v eurohantýrce posuzuje jako „zdravotní tvrzení“, tudíž podléhá důkladnému zkoumání.

Europoslanci příslušného výboru se přiklonili k závěru, že by se měl nápis o povzbuzujících účincích zamítnout, protože energetické drinky jsou nezdravé a přispívají k obezitě mladistvých. Velkoryse přitom opomíjejí, že tvrzení o zvyšování bdělosti a výdrže je u kofeinových nápojů nejen prokazatelné, ale také všobecně známé. Ve jménu veřejného blaha je prostě přínosnější zatloukat.

Kousek citu pro situaci neprokázala v půli června Světová zdravotnická organizace, agentura Organizace spojených národů. Na adresu válkou devastované Sýrie vydala prohlášení, ve kterém varuje před nebezpečím tabakismu, a vyzvala tamní představitele, aby spolupracovali na důkladnější kontrole užívání tabáku a výrobků z něho. Syrská vláda přitom už zakazuje kouření na veřejnosti a Islámský stát postihuje kouření v jakékoli podobě.

Světová zdravotnická organizace tak promeškala skvělou příležitost mlčet a po světě sklidila oprávněnou kritiku komentátorů. Nejen s ohledem na stovky tisíc obětí trvající války, ale také vzhledem k tomu, co užívání tabákových výrobků znamená pro osobnosti nezávislé syrské kultury, které vzdorují tamním režimům.