Američané útočili na rafinerie, zemřeli islamisté i civilisté

F-22 (ilustrační foto)

F-22 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC 2.0: US Air Force via Flickr

Přinejmenším 14 radikálů a pět civilistů zahynulo v noci na dnešek v důsledku amerických náletů na pozice teroristické organizace Islámský stát (IS) na severovýchodě Sýrie. S odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR o tom informovala agentura Reuters.

Podle zástupce americké armády byla cílem nejnovějších úderů ropná infrastruktura extremistů v okolí měst Majadín, Hasaká a Bukamal. U civilních obětí se jednalo údajně o rodinné příslušníky islamistů.

Do útoků na modulární rafinerie na východě země se prý zapojily Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho patřila dokonce většina stíhaček a bezpilotních letounů, které dnešní útoky provedly, právě spojencům. Nálety mají údajně za cíl hlavně ochromit financování IS.

Modulární rafinerie sestávají z modulů, které je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách tyto rafinerie mohou podle Kirbyho vytvářet pro Islámský stát zhruba dva miliony dolarů denně v příjmech z ropy.

Syrské vojsko dnes údajně ovládlo okolí strategického průmyslového města Adra asi 30 kilometrů severovýchodně od metropole Damašku, které od prosince 2013 ovládali protivládní povstalci. V okolí hlavního města neprobíhá spojenecké bombardování.

Na severu Sýrie se prý kurdským silám po nočních střetech podařilo zastavit postup bojovníků IS na město Ajn al-Arab (známé i pod kurdským názvem Kobani). Islamisté se město, ze kterého za nedalekou tureckou hranici uprchlo na 100 tisíc obyvatel, snaží dobýt už týden.

Nálety potrvají delší dobu

V noci na úterý podnikly USA spolu s arabskými spojenci Jordánskem, Bahrajnem, Saúdskou Arábií, Katarem a Spojenými arabskými emiráty vůbec první letecké údery proti islamistům v Sýrii. Celkem již podle BBC koalice uskutečnila v Sýrii zhruba 25 náletů. V sousedním Iráku napadli Američané pozice IS ze vzduchu už více než dvěstěkrát. Už dříve prezident Barack Obama i ministr zahraničí USA John Kerry uvedli, že se bude jednat o dlouhodobou kampaň.

Možná se zapojí i Francie
Francie poté, co islamisté zavraždili uneseného francouzského občana, zvažuje rozšíření svých nynějších leteckých úderů proti islamistům v Iráku i na muslimské radikály v Sýrii.