Americká ekonomika utíká světu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Čerstvá data z amerického trhu práce potvrzují, že americké hospodářství se vzdaluje stagnující globální ekonomice. V září v USA přibylo mimo zemědělství 248 tisíc pracovních míst, analytici přitom očekávali 215 tisíc. Míra nezaměstnanosti spadla po více než šesti letech pod šest procent, když klesla o 0,2 procentního bodu na 5,9 procenta.

Značný pokles nezaměstnanosti ukazuje na relativní sílu americké ekonomiky především ve srovnání se starým kontinentem. To znamená, že americká centrální banka (Fed), která tento měsíc ukončí program odkupů dluhopisů na podporu ekonomiky, by podle konsenzu analytiků mohla začít zvyšovat úrokové sazby již příští rok v březnu. Jediným problémem pro Fed zůstává skutečnost, že se navzdory tvorbě nových míst na trh práce nevrací řada lidí, kteří v nedávných letech hledání práce vzdali a vypadli ze statistik.


Mezinárodní měnový fond má tento týden snížit odhad letošního růstu. V červenci předpovídal světu letošní ekonomický růst o 3,4 procenta a příští rok o čtyři procenta. Tato čísla budou nyní revidována směrem dolů. Spojené státy ale mohou být v klidu.

Dolar na zprávy z pracovního trhu reagoval skokovým posílením. Dostal se již na dohled úrovně 1,25 dolaru za euro. Vzhledem k nastartované americké ekonomice a stále stagnující Evropě je další oslabování eura a s ním i koruny pravděpodobné.

Některé scénáře kalkulují i s oslabením eura pod paritu. To by znamenalo, že pro tuzemce by dolar stál více než 27 korun. Nadále totiž platí závazek ČNB držet kurz koruny vůči euru nad 27 korunami.