Americká ekonomika zrychlila růst na 2,5 procenta, obavy z recese slábnou

USA

USA

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zrychlila růst na 2,5 procenta. To je skoro dvojnásobek proti předchozímu čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt v ročním přepočtu vzrostl o 1,3 procenta. Výsledek je přesně v souladu s průměrnými odhady analytiků. Dolar po zveřejnění údajů oslabil vůči euru a dolů se vydaly i ceny zlata.

Největší ekonomika světa nyní roste nejrychleji za poslední rok a podle analytiků je pravděpodobné, že příznivý vývoj potrvá i v závěru roku. Růst během třetího čtvrtletí byl výsledkem růstu výdajů spotřebitelů i firem, k růstu ale přispěl i zahraniční obchod.

I když část růstu HDP jde na vrub zlepšení přechodných faktorů, které v předchozích měsících růstu ekonomiky bránily, citelné zrychlení tempa růstu i tak pro ekonomiku znamená velkou úlevu. Ještě před pár týdny totiž ekonomové předpokládali, že ekonomika může zamířit zpět k recesi. Takové riziko nyní značně zesláblo.

Euro vůči dolaru po zprávě zpevnilo na zhruba 1,4061 USD a za celý den už si připisovalo asi 1,2 procenta. Naopak zlato smazalo všechny dopolední zisky a jeho cena oslabila asi o 0,1 procenta pod 1717 dolarů (asi 30 374 korun) za troyskou unci.