Američtí senátoři hrozí zastavením obchodní dohody s EU. Kvůli tabáku

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

Protikuřácké tažení Bruselu narazilo na nečekané odpůrce. Lídr republikánů v americké senátů Mirch McConnell varoval Evropskou unii, že její snaha zpřísnit obchod s tabákovými výrobky porušuje mezinárodní právu a ohrožuje obchodní vztahy s USA.

McConnell, který se spojil se třemi dalšími senátory z tabákových států, přidal i konkrétnější hrozbu. V dopise zaslaném do Bruselu připomněl, že senát musí schválit jakoukoli obchodní dohodu Spojených státu s Evropskou unií, o které nyní obě strany vyjednávají.

„Máme závažné obavy týkající se tabákového návrhu a jeho dopadu na transatlantické obchodní vztahy,“ napsal senátor v dopisu, ze kterého cituje deník The Wall Street Journal. Snaha Bruselu omezit tabákový průmysl vyvolává pochyby, zda EU naplní své sliby dané Spojeným státům týkající omezení regulace trhu, dodal McConnell.

Mluvčí evropského komise pro zdraví Tonio Borga, který navrhl sporná omezení pro tabákové výrobky, odmítl tvrzení, že plán Bruselu může narušit vzájemné vztahy. Velvyslanec EU ve Washingtonu João Vale de Almeida prohlásil, že navrhovaná protikuřácká opatření jsou v souladu s mezinárodními závazky EU.

Zájem signatářů dopisu není nezištný. Nejenže všichni pocházejí ze států, jejichž hospodářství je do značné míry závislé na pěstování tabáku, patří také k největším příjemcům sponzorských darů od tabákových výrobců. Senátor Richard Burr, který je pod dopisem také podepsaný, touto cestou dosud získal 524 tisíc dolarů, vůdce iniciativy McConnell pak přibližně 465 tisíc dolarů.

Tabáková omezení nejsou jediným sporným bodem při vyjednávání o evropsko-americké obchodní dohodě. Francie v tomto týdnu pohrozila, že rozhovory sabotuje, pokud nebude před zahraniční konkurencí ochráněn její hudební a filmový průmysl. Brusel také chce do jednání zahrnout i téma bankovní regulace, což Washington zřejmě nebude chtít přijmout.