Argentina zvolila změnu, po dvanácti letech končí vláda levice

Vítěz argentinských voleb Mauricio Macri

Vítěz argentinských voleb Mauricio Macri Zdroj: ctk/ap

Novým argentinským prezidentem se příští měsíc stane Mauricio Macri, který vyhrál víkendové volby. Starosta Buenos Aires tak ukončil dvanáctiletou vládu Justicialistické, dříve peronistické, strany, která se hlásí k levici. Macri porazil o tři procentní body Daniela Scioliho, jehož si za nástupce vybrala odcházející Cristina Fernándezová.

Scioli podle politologů nezvládl navázat na charizmatickou Fernándezovou a spojení s dělnickou voličskou základnou Justicialistické strany. Ještě před měsícem mu průzkumy předvídaly drtivé vítězství.

„Dnes začíná nové éra, jež nás dovede k příležitostem nutným pro růst a rozvoj,“ prohlásil Macri v prvním povolebním projevu. Největším oříškem bude pro Macriho ekonomika, po zvolení ze svých plánů ale nezmínil vůbec nic.

Ještě na počátku 20. století byla Argentina jednou z nejbohatších zemí světa. Za posledních 50 let ale prochází jednou krizí za druhou. Inflace dosáhla takového tempa, že argentinské peso od roku 1970 „škrtlo“ 13 nul. I dnes se prezidentská republika potýká s dvouciferným růstem cen.

Podle pozorovatelů je konec levicové vlády v Argentině symbolický pro celou Latinskou Ameriku. „Hubenější roky budou potřebovat ortodoxnější ekonomické řízení,“ napsal deník Financial Times. Popularita jihoamerických levicových vůdců upadá i v sousední Brazílii, Venezuele či Bolívii.

Bohatá Argentina si svůj trh velmi chrání