Armádu USA čeká zeštíhlení, odejde 40 tisíc vojáků

Pentagon

Pentagon Zdroj: CC BY 2.0: gregwest98 via Flickr

Armáda Spojených států plánuje v příštích dvou letech snížit své stavy o 40 tisíc vojáků a propustit dalších 17 tisíc civilních zaměstnanců. Uvedl to list USA Today s tím, že plány Wasgington zveřejní tento týden. Odchod vojáků se bude údajně týkat i zahraničních základen. Armáda záležitost odmítla komentovat.

Podle zmíněného plánu na konci rozpočtového roku 2017 by armáda měla mít 450.000 vojáků. Jako důvod snižování stavů uvádí dokument, který má USA Today k dispozici, rozpočtové škrty.

Některá úsporná opatření se očekávala. Během vrcholu misí v Afghánistánu a Iráku se počet amerických vojáků zvýšil asi na 570 tisíc, aby se zajistilo, že voják nasazený v zahraničí bude do jednoho roku vystřídán. Protože většina takto nasazených vojáků již byla stažena, armáda ohlásila zeštíhlení.

V lednu americké ministerstvo obrany oznámilo, že kvůli úsporám chce v nadcházejících letech uzavřít v Evropě 15 základen a středisek. Americká armáda v rámci rozpočtových škrtů v minulosti své působení v Evropě již omezovala, nyní zde má přes 64 tisíc vojáků.