Asad: Nejhorší část války má Sýrie za sebou

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad Zdroj: ČTK, EPA, REUTERS

Sýrie, Palmýra
Sýrie, Palmýra
Sýrie, Palmýra
Sýrie, Palmýra
Sýrie, Palmýra
8
Fotogalerie

Ty nejhorší hodiny války v jeho zemi už patří minulosti. Po sérii úspěšných zásahů syrských vládních sil podporovaných spojencem Ruskem to prohlásil syrský prezident Bašár Asad v interview poskytnutém v Damašku indické televizi WION. Jeho obsah dnes zveřejnil prezidentský úřad.

Syrská armáda a její spojenci v uplynulých měsících získali po letech bojů zpátky pod svou kontrolu několik oblastí, zejména druhé největší syrské město Halab.
"Věci jdou nyní dobrým směrem...protože porážíme teroristy," citovala Asada agentura AFP.

Za "teroristy" označuje syrský režim všechny skupiny, které se chopily zbraní proti němu, ať jde o umírněné povstalce, islamisty nebo džihádisty.
"Přestože Západ a jeho spojenci, jeho loutky, masivně podporují tyto extremisty, jsem přesvědčen, že to nejhorší už máme za sebou," prohlásil syrský prezident.

Asad v rozhovoru také znovu popřel jakoukoliv odpovědnost za údajný chemický útok na lokalitu Chán Šajchún v povstalecké provincii Idlib, při němž v dubnu podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) zahynulo 88 lidí, z toho 31 dětí.

Válka v Sýrii začala v březnu 2011 krvavou represí proti účastníkům pokojných protivládních demonstrací. Dosud si vyžádala už přes 320.000 mrtvých a miliony uprchlíků. Při minulém kole mírových jednání v květnu v Kazachstánu přijali Rusko a Írán (spojenci Asada) a Turecko, které podporuje rebely, ruský plán s cílem vytvořit bezpečné zóny a zajistit tak trvalé příměří v několika regionech.

"Dosud jsme neměli skutečnou politickou iniciativu, i když Astana umožnila dospět k výsledkům, řekněme částečným, v podobě zřízení zón zmírnění napětí v Sýrii, což je pozitivní," řekl syrský prezident.

Další kolo mírových jednání o řešení syrské krize se má v kazašské Astaně uskutečnit 12. a 13. června.