Austrálie představila „uhlíkovou“ daň

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Australská premiérka Julia Gillardová představila ambiciózní plán boje proti klimatickým změnám. Chce zdanit 500 největších znečišťovatelů životního prostředí. Od roku 2012 by měly za každou tunu vypuštěného oxidu uhličitého platit 23 australských dolarů (zhruba 420 korun).

Země spoléhající se ve velké míře na zásoby uhlí je v přepočtu na obyvatele největším znečišťovatelem ovzduší z rozvinutých zemí. „Australané chtějí udělat správnou věc pro životní prostředí,“ prohlásila Gillardová na tiskové konferenci.

Vládní záměr se dotkne firem, které produkují více než 25 tisíc tun oxidu uhličitého ročně. Ze systému však bude vyňato zemědělství, které se na emisích podílí přibližně z 16 procent. Daň se bude každoročně zvedat o 2,5 procenta. Od roku 2015 by pak měl začít fungovat volný trh s emisními povolenkami.

Kritici tvrdí, že daň poškodí konkurenceschopnost firem. Očekává se také, že krok bude mít za následek růst spotřebitelských cen až o jedno procento. Podle průzkumů je proti návrhu zhruba 60 procent lidí.

Vláda doufá, že je uchlácholí tím, že část vybraných peněz použije na kompenzaci vyšších účtů. Slibuje například daňové úlevy pro nízkopříjmové a středněpříjmové domácnosti a zvýšení penzí. Kabinet si klade za cíl snížit do roku 2020 emise zhruba o pět procent v porovnání se stavem v roce 2000.

Parlament bude o návrhu pravděpodobně hlasovat před koncem roku. Koaliční vláda Gillardové má v jeho dolní komoře jen těsnou většinu. Opoziční lídr Tony Abbott slibuje kvůli dani politickou válku. Předešlé podobné pokusy prosadit omezení emisí skleníkových plynů selhaly.