Australská letadla poprvé zaútočila na islamisty v Iráku

F/A-18F Super Hornet

F/A-18F Super Hornet Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: ccdoh1 via Flickr

Australské stíhačky dnes v noci poprvé udeřily na pozice extremistů z Islámského státu (IS) v Iráku. Letouny shodily na islamisty dvě bomby. Australská vláda minulý týden rozhodla o tom, že se země připojí ke koalici vedené Spojenými státy, a kromě letounů vyšle do oblasti také zvláštní vojenské jednotky.

Letouny F/A-18F Super Hornet shodily v noci dvě bomby na zacílené na vybavení islamistů. Všechna letadla se poté bezpečně vrátila na základnu, uvedly australské obranné síly v prohlášení.

Austrálie se jako další z řady zemí zapojila do přímé vojenské akce. Až dosud se působení australského letectva v Iráku omezovalo na dodávky humanitární pomoci či zbraní vládním silám. O chystaném nasazení stíhaček se ale vědělo, v rámci příprav premiér už minulý měsíc vyslal na americkou základnu ve Spojených arabských emirátech 600 mužů a šest bojových letounů. Schválené nasazení australských vojáků, kteří mají asistovat irácké armádě přímo v zemi, však experty překvapilo.

Podobný zásah proti IS v Sýrii, kde se k USA přidaly zatím pouze muslimské země, Austrálie podle premiéra Tonyho Abbota neplánuje.