Australskou premiérku obklíčili Aboriginci, musela jí pomoci policie

Julia Gillardová si s pomocí své ochranky razí cestu skrze dav protestujících

Julia Gillardová si s pomocí své ochranky razí cestu skrze dav protestujících Zdroj: profimedia.cz

Ochranka se pokouší australskou premiérku dostat skrze dav protestujících
Premiérka při uniku přišla o botu
Velvyslanectví ve stanu stojí uprostřed parku před budovou bývalého australského parlamentu
Ambasáda byla během své existence několikrát vypálena žháři
Před velvyslanectvím se pravidelně koná množství slavností
5
Fotogalerie
(VIDEO, FOTOGALERIE) Australští domorodci protestující proti zrušení své ambasády se stanu v centru hlavního města Canberry dnes obklíčili restauraci, ve které se setkala premiéra Julia Gillardová s šéfem opozice Tony Abbottem. Proti skupeni 200 demonstrantů nakonec musela zasáhnout policie.

Gillardová byla v restauraci uvězněna asi půl hodiny, poté davem oba politiky protáhla policejní jednotka, naložila je do premiérčina vozu a před rozezleným davem ujela. Ten se ale nechtěl vzdát a podle očitých svědků ještě ujíždějící vůz chvíli pronásledovat. Chaotičnost celého zásahu ilustruje skutečnost, že Gillardová během útěku před protestujícími ztratila botu.

Protesty původních obyvatel Austrálie vypukly poté, co se Abbott nedávno zmínil, že po 40 letech od založení ambasády Aboriginců ve stanu je možná načase přehodnotit nutnost její další existence. Vysvětlil, že v době svého vzniku měla instituce smysl, ale situace australských domorodců se prý za uplynulá desetiletí výrazně změnila. „Myslím si, že domorodí obyvatelé Austrálie mohou být hrdí na respekt, kterého se jim dostává od každého Australana,“ řekl doslova. S prohlášením přišel poněkud nešťastně několik dní před 40. výročím vztyčení stanu, k němuž došlo 27. ledna 1972.

Oba politici se účastnili předávání cen pro záchranáře, když se v protestující shromáždění v asi 200 metrů vzdáleném stanu dozvěděli o jejich přítomnosti. Dav restauraci rychle obklopil a začal se dobývat dovnitř. Protestující mlátili do oken, skandovali „hanba“ a obviňovali Abbotta z rasismu. „Řekl, že ambasáda Aboriginců by měla skončit… My si myslíme, že v žádném případě. Proto jsme tu budovu obklopili,“ řekl na Abbottovu adresu zakladatel velvyslanectví Michael Anderson.

Gillardová se krátce po incidentu objevila na veřejnosti a potvrdila, že se jí během potyčky s demonstranty nic nestalo, přestože se měla při nastupování do auta udeřit do hlavy. „Nejsem z cukru a policie svou práci odvedla skvěle,“ prohlásila. Podle listu Daily Telegraph policie zatím nikoho nezatkla a pravděpodobně se tak nestane ani později.