Bavorsko si chce elektřinu vyrábět samo, opět hatí plány Berlína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Theodore Scott, Flickr.com (CC BY 2.0)

Bavorský premiér Horst Seehofer chce v Německu znovu otevřít debatu o výstavbě dálkového elektrického vedení ze severu na jih země. Mnichov prý nebude elektřinu odjinud potřebovat, chystá totiž výstavbu plynových elektráren. V Německu sílí hlasy, že Seehofera je v jeho politice odmítání obnovitelných zdrojů třeba zastavit.

Soustava dálkového vedení má elektřinu vyrobenou ve větrných elektrárnách na severu Německa přivést ke spotřebitelům a přečerpávacím elektrárnám na jihu země. Bavorsko ale nechce nic slyšet ani o drátech vysokého napětí, ani o přečerpávacích elektrárnách.

„Stojíme na rozcestí a musíme se skutečně zamyslet nad dalším krokem proměny energetiky,“ řekl Seehofer deníku Süddeutsche Zeitung. Podle něj je stavba řady z plánovaných elektrických vedení zbytečná.

Obavy z výpadků proudu se nepotvrdily, pokračuje Seehofer. „Automatika z minulosti, že všude vystavíme obnovitelné zdroje a všechny je spojíme rozvodnými sítěmi, je zpochybněna,“ dodal. Na nejbližším setkání vládní koalice by proto chtěl jednat o změně plánů pro německou energetiku.

Bavorsko si prý vystačí samo

V Berlíně přitom dosud panovalo přesvědčení, že spory s Mnichovem o trasy plánovaných dálkových sítí jsou téměř vyřešeny. Takzvaný Suedlink, osmisetkilometrové vedení z baltského pobřeží k městu Grafenrheinfeld, už Seehofer údajně schválil. Druhou trasu končící nedaleko Augsburgu sice dál kategoricky odmítal, na stole ale bylo několik alternativ.

Nyní dal Seehofer jasně najevo, že Bavorsko ani jedno vedení nepotřebuje. Potřebnou energii chce Seehofer vyrobit přímo na místě v plynových elektrárnách a být tak zcela nezávislé na dodávkách z větrných parků na severu.

Bavorsko si musí nové zdroje elektřiny zajistit nejpozději do roku 2022, na kdy je naplánované odstavení místních jaderných elektráren. Podle Seehoferova plánu by měl poté ztrátový provoz nových plynových elektráren dotovat stát.

„Seehofera by už měl někdo vypnout“

Stejně jako v případě přečerpávacích elektráren bavorský ministerský premiér argumentuje dopady na životní prostředí. Obyvatelé totiž z estetických důvodů požadují zakopání kabelů pod zem a to by náklad vyhnalo do neúnosné výše.

Seehoferovy plány vyvolaly v Berlíně pozdvižení, kromě odporu k dálkovému vedení a přečerpávacím elektrárnám se totiž Mnichov snaží omezit i výstavbu nových větrných elektráren. „Seehofer se svým zmateným energetickým populismem terorizuje zbytek republiky,“ prohlásil místopředseda frakce Zelených ve Spolkovém sněmu Oliver Krischer.

Podobně ostře se vyjádřil ministr hospodářství Severního Porýní-Vestfálska Garrelt Duin (SPD). „Někdo už musí Seehofera vypojit ze zásuvky,“ řekl listu Rheinische Post. Výstavba dálkových vedení podle něj není jen bavorskou záležitostí, ale dotýká se energetické bezpečnosti celého Německa. Další jednání koaliční rady CDU-CSU a SPD, naplánované na 7. října, tak zřejmě bude velmi bouřlivé.