Bavorsko stále neúpěšně bojuje s českým pervitinem

Protidrogová razie

Protidrogová razie Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta

Pro Bavorsko i nadále zůstává velkým problémem dovoz pervitinu z Česka. Uvedl to k policejní statistice za loňský rok bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Upozornil, že zhruba třetina z 3098 loňských trestných činů souvisejících s drogou pervitin byla zaznamenána poblíž hranic s Českou republikou.

Bavorská policie loni zadržela 10,6 kilogramů pervitinu, kterému se v Německu říká crystal. „Z Česka dovážená ďábelská droga crystal je nadále velký problém,“ dodal Herrmann. Upozornil, že kvůli této droze loni zemřelo v Bavorsku 21 osob, o tři více než v roce 2013. Boj proti nebezpečným moderním drogám bude proto také v letošním roce hlavním úkolem bavorské policie.

Celkově v zemi vzrostl loni počet odhalených případů drogové kriminality o 8,4 procenta na 38939. Podle Herrmanna k tomu přispěly hlavně zvýšené policejní kontroly. Kromě pervitinu police loni zajistila 29718 kusů extáze, 433,2 kilogramu marihuany, 172,5 kilogramu amfetaminu, 74,9 kilogramu hašiše, 59,4 kilogramu kokainu a 23,8 kilogramu heroinu.

Celkově však loni míra kriminality v Bavorsku zůstala nejnižší v celém Německu a objasněnost případů naopak stoupla. Celkem bylo v Bavorsku loni zaznamenáno 5164 trestných činů na 100 tisíc obyvatel a objasněnost činila 64,4 procenta. Německý průměr v objasněnosti trestných činů je více než polovina.