Bavorsko zatím o žalobě proti spolkové vládě nerozhodlo

Migranti v Německu

Migranti v Německu Zdroj: ctk/AP

Bavorsko rozhodne o podání ústavní žaloby proti spolkové vládě až poté, co dostane oficiální odpověď od kancléřky Angely Merkelové na lednový dopis, v němž žádalo lepší ochranu německých hranic. S odvoláním na zdroje z bavorské vládní Křesťanskosociální unie (CSU) to dnes uvedla agentura DPA. Bavorské úvahy o žalobě ostře kritizovali zástupci sociální demokracie (SPD), která spolu s kancléřčinou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a s CSU tvoří celostátní vládu.

Bavorská vláda se dnes dopoledne zabývala tím, zda podá žalobu na spolkový kabinet. Mnichov se domnívá, že otevření hranic pro uprchlíky bylo v rozporu s německou ústavou, názor bavorské zemské vlády podpořil i bývalý německý ústavní soudce Udo di Fabio. Šéfka poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Gerda Hasselfeldtová však agentuře DPA řekla, že Bavorsko chce před rozhodnutím o podání žaloby znát stanovisko Merkelové, které zatím nedostalo.

Bavorský zemský ministr vnitra Winfried Bausback také odmítl názor některých právníků, že v záležitosti hrozí promlčení. Podle Bausbacha nezačala půlroční lhůta k podání ústavní žaloby 4. září, kdy Merkelová umožnila běžencům uvízlým v Budapešti přocestovat do Německa, ale až 26. ledna, kdy si Bavorsko oficiálně stěžovalo na nedostatečnou kontrolu hranic.

Bavorské úvahy o podání žaloby dnes v televizi N24 ostře kritizoval předseda poslanců SPD Thomas Oppermann. Podle něj CSU ohrožuje existenci německé vládní koalice. „Je otázka, zda by kancléřka dál mohla vládnout, pokud by Bavorsko žalobu podalo a ona nezbavila úřadu ministry za CSU,“ řekl.

Štěpení je nepravděpodobné

Oppermann zároveň upozornil, že CDU a SPD mají ve Spolkovém sněmu výraznou většinu i bez hlasů bavorské CSU. Podle německých politologů je ale nepravděpodobné, že by se konzervativní unie CDU/CSU zcela rozštěpila. V poválečné historii Německa se nikdy nestalo, že by jedna ze sesterských stran byla ve vládě a druhá v opozici.

Ke kritice CSU kvůli úvahám o ústavní žalobě se přidali i opoziční Zelení. „Kdo rozpoutává paniku a hysterii, ten nahrává pravicové lůze. A přesně to dělá CSU, když žaluje vládu, na které se sama podílí,“ řekl šéf poslanců Zelených Anton Hofreiter.