Belgie obvinila dva lidi z terorismu, velká razie ale vyšla naprázdno

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek Zdroj: ctk/ap

Belgická policie v rámci protiteroristického vyšetřování podnikla rozsáhlou razii v problematické bruselské čtvrti Molenbeek. Operace již skončila a zadržen nikdo nebyl, uvedla belgická federální prokuratura. Dvě ze sedmi osob zadržených o víkendu mezitím prokuratura obvinila z terorismu, dalších pět lidí soudce z vazby propustil. Na svobodě je ocitl mimo jiné i Mohamed Abdeslam, jeden z jeho bratrů v Paříži útočil a po druhém bratrovi Salahovi policisté usilovně pátrají.

Dvě ze sedmi osob zadržených o víkendu kvůli možné spojitosti s pátečními teroristickými útoky, při kterých ve francouzské metropoli zahynulo nejméně 129 lidí a dalších 350 utrpělo zranění, belgická justice obvinila z terorismu. Podle belgické prokuratury čelí obvinění z vedení a účasti na aktivitách teroristické organizace. Zbylých pět zadržených soudce už dříve z vazby propustil.

Jedním z propuštěných je i Mohamed Abdeslam, jehož bratr Brahim se při útoku odpálil u restaurace na bulváru Voltaire. Mohamedova právnička Nathalie Gallantová novinářům sdělila, že její klient si stejný způsob života jako jeho bratři nevybral.

Po Mohamedově třetím bratrovi, Salahovi, je vyhlášeno rozsáhlé pátrání. Tento muž je údajně tím, kdo si v Belgii pronajal vůz Volkswagen Polo. Právě ten ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky, kteří poté zastřelili skoro 90 z celkového počtu 129 obětí pátečních útoků.

Planý poplach kvůli bombě

Bruselská čtvrť Molenbeek, kde žije početná muslimská obec a která má pověst místní bašty džihádistů, se stala terčem vyšetřovatelů už o víkendu. Policie zde zatkla nejméně pět lidí.

Belgická policie zasahovala rovněž kvůli údajné bombě v blízkosti evropských institucí. Policie dočasně uzavřela jednu z ulic nedaleko paláce Berlaymont, sídla Evropské komise. Preventivně byli na určitou dobu také evakuováni lidé pracující v jedné z tamních kancelářských budov. Poplach se nakonec ukázal jako planý.