Belgie zadržela dva muže podezřelé z vazeb na pařížské útoky

Policejní operace v belgické čtvrti Molenbeek

Policejní operace v belgické čtvrti Molenbeek Zdroj: ctk/ap

Belgická policie zadržela dva muže s údajnými vazbami na listopadové pařížské útoky, při nichž zemřelo 130 lidí. Informovala o tom belgická prokuratura. Belgičan a Maročan byli zadrženi v bruselské čtvrti Molenbeek, odkud pocházel i zřejmě hlavní organizátor útoků Abdelhamid Abaaoud.

Belgický občan Zakaria J. narozený v roce 1986 a o pět let starší Maročan Mustafa E., jejichž příjmení úřad nezveřejnil, skončili v policejní vazbě po dvou domovních prohlídkách v Molenbeeku. „Oba byli zadrženi kvůli jejich možným vazbám na různé podezřelé v tomto případě,“ citovala prohlášení prokuratury agentura Reuters. Policie při prohlídkách nenalezla žádné zbraně či výbušniny.

K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo hnutí Islámský stát. Někteří útočníci měli přímé vazby na Belgii, kde se narodil i stále hledaný Salah Abdeslam, jenž je marockého původu a má francouzské občanství.

Minulý týden byl v Maroku zatčen jiný Belgičan marockého původu s přímým napojením na atentátníky, který podle agentury AP rovněž pocházel ze čtvrti Molenbeek.