Béžová kniha říká, že stav americké ekonomiky se dál zlepšuje

New York

New York Zdroj: skyscraperlife.com

Stav americké ekonomiky se na konci loňského roku dál zlepšoval a byl nejlepší od jarních měsíců téhož roku. Ukázala to pravidelná situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává tamní centrální banka (Fed). Spotřebitelé více utráceli, podniky více vyráběly, automobilkám se dařilo nejlépe z celého roku a na vzestupu je i cestovní ruch.

Fed uvedl, že z 12 měnových distriktů jich nahlásilo zlepšení 11. Zpráva pokrývá období od druhé poloviny listopadu do konce prosince. V některých sektorech se ale situace zatím příliš nezlepšila, jako příklad Fed uvedl realitní trh. Ekonomové však opakovaně poukazují na to, že po každé recesi se realitní trh spolu s trhem práce zotavují jako poslední.

Právě slabší trh práce zatím brání tomu, aby se Američanům začaly výrazněji zvyšovat příjmy. Fed ale potvrdil, že vyhlídky zůstávají dobré a stav ekonomiky by se měl dál pozvolna zlepšovat. „Kombinace omezeného najímání trvalých pracovních sil ve většině odvětví a řada lidí, kteří aktivně hledají práci i nadále brání všeobecnému zvyšování platů,“ píše se ve zprávě Fedu.

„Zprávy o spotřebitelských výdajích byly obecně příznivé,“ uvádí se v Béžové knize. Ta získala název podle barvy svých desek. „Výdaje spotřebitelů a důvěra obecně jsou charakterizovány jako lepší než v předchozích obdobích,“ píše se dále. Poznatky z jednotlivých měnových distriktů také naznačují, že inflace není vážným problémem. V některých oblastech se dokonce tlak na růst cen v důsledku drahých komodit snížil velmi významně.

Federální rezervní systém, jak zní plný název americké centrální banky, se skládá z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.