Biden omilostní lidi co drželi marihuanu. Princ Harry a Elton John žalují Daily Mail za odposlechy

Ranní chceck. Americký prezident Joe Biden.

Ranní chceck. Americký prezident Joe Biden. Zdroj: E15

Dobré ráno! Je 280. den roku, svátek má Justýna, před 109 lety Henry Ford zavedl výrobní linku.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Soud odročil začátek procesu o koupi Twitteru na konec října, dal čas Muskovi

Soud odročil začátek proces o akvizici Twitteru ze strany amerického miliardáře Elona Muska na 28. října, aby podnikateli umožnil uzavření dohody o financování akvizice. Původně měl proces začít 17. října, Muskovi advokáti ale požádali o jeho pozastavení, protože miliardář obnovil nabídku na akvizici společnosti, napsala agentura Reuters. Muskovu žádost ale odmítli právníci Twitteru.

Musk znovu učinil nabídku na převzetí Twitteru na začátku tohoto týdne v naději, že ukončí právní spor, který začal, když se Musk pokusil od dohody z letošního dubna odstoupit. Nabídka je však podmíněna získáním financování a ukončením soudních sporů. Musk podle právníků požádal o přerušení soudního sporu do doby, než si zajistí financování. Podle soudního podání by mohla být dohoda uzavřena kolem 28. října.

Twitter navíc odmítá přijmout obnovenou nabídku na převzetí od miliardáře Elona Muska za dříve dohodnutých 44 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), tvrdí Muskovi právníci.

✅ Hrozba jaderné zkázy je nejvyšší od dob Kennedyho a kubánské krize, tvrdí Biden

Riziko jaderné apokalypsy je podle amerického prezidenta Joea Bidena nejvyšší od kubánské raketové krize z roku 1962, protože ruští představitelé hrozí možností použít jaderné zbraně poté, co utrpěli vážné neúspěchy ve válce proti Ukrajině. Tu sami před osmi měsíci rozpoutali.

Ruský prezident Vladimir Putin „nežertuje, když hovoří o použití taktických jaderných zbraní či biologických nebo chemických zbraní, protože jeho armáda je takříkajíc vysoce neefektivní“, řekl Biden podle tiskových agentur AP a AFP. „Nečelili jsme vyhlídce na armagedon od časů (prezidenta Johna Fitzgeralda) Kennedyho a kubánské raketové krize,“ poznamenal během sbírání prostředků na kampaň demokratů před volbami senátorů. „Máme do činění, poprvé od kubánské raketové krize, s přímou hrozbou použití jaderných zbraní, pokud se věci budou vyvíjet tak jako dosud,“ dodal.

✅ Princ Harry, Elton John a další žalují kvůli odposlechům vydavatele Daily Mail

Britský princ Harry, zpěvák Elton John a další osobnosti podali žalobu na vydavatele bulvárního deníku Daily Mail, a to kvůli odposlouchávání telefonních hovorů a dalšímu „hrubému narušování soukromí“, informovala dnes BBC. Vydavatelství Associated Newspapers obvinění důrazně odmítlo.

Za žalobou stojí také anglická herečka Elizabeth Hurleyová, filmař a Johnův manžel David Furnish nebo Doreen Lawrenceová, matka černošského mladíka Stephena Lawrence, který byl zavražděn při rasisticky motivovaném útoku v roce 1993.

✅ Biden omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení marihuany

Americký prezident Joe Biden oznámil, že udělí milost tisícům Američanů, kteří byli na federální úrovni odsouzeni za „prosté držení marihuany“. Šéf Bílého domu v této souvislosti uvedl, že by „nikdo neměl být ve vězení jen za užívání nebo držení marihuany“ a vyzval guvernéry amerických států, aby jeho příkladu následovali. Podle agentury AP jde o významný krok k dekriminalizaci této drogy, za jejíž držení jsou v USA častěji trestáni černoši.

„Posílání lidí do vězení za držení marihuany zmařilo příliš mnoho životů a lidé skončili ve vězení za jednání, které mnoho států již nezakazuje. Záznamy v trestním rejstříku za držení marihuany také vytvořily zbytečné překážky v zaměstnání, bydlení a vzdělávání,“ uvedl americký prezident. V této souvislosti poznamenal, že ačkoliv lidé jiné barvy pleti než bílé užívají marihuanu v podobné míře jako běloši, jsou to právě menšiny, které jsou za držení marihuany mnohem častěji stíhány a zatýkány. „Je čas, abychom tyto křivdy napravili,“ uvedl.

Stane se dnes

  • Pokračuje neformální summit Evropské unie. Tématem má být především Ukrajina, energetika a ekonomická situace. 
  • Bude oznámeno jméno letošního nositele Nobelovy ceny za mír.
  • Americký prezident Joe Biden promluví v Hagerstownu v Marylandu o stavu ekonomiky.