Bill Clinton se pustil do Sanderse, označil ho za populistu

s exprezidentem. Hillary Clintonová má nyní velkou oporu ve svém exprezidentském manželovi. Snímek je z města Noshua, jedné z jejích zastávek během kampaně ve státě New Hampshire.

s exprezidentem. Hillary Clintonová má nyní velkou oporu ve svém exprezidentském manželovi. Snímek je z města Noshua, jedné z jejích zastávek během kampaně ve státě New Hampshire. Zdroj: Reuters

Když se během prvních primárek Demokratické strany v Iowě ukázalo, že pozice dosud suverénní adeptky na kandidaturu do Bílého domu Hillary Clintonové není až tak neotřesitelná, zavládl v jejím táboře zmatek. Proti nečekanému rivalovi své ženy Berniemu Sandersovi tak rázně vystoupil bývalý americký prezident.

„Když děláte revoluci, nemůžete se příliš zatěžovat fakty,“ řekl Bill Clinton jízlivě na adresu demokratického kandidáta. Oponenta své ženy líčí jako pokryteckého, nečestného a „hermeticky izolovaného“.

Clinton zpočátku svůj proslov k studentům v New Hampshire pojal jako svědectví o neobyčejných státnických schopnostech své ženy. Ze suchopárné přednášky se ale během několika minut stal rozhořčený útok na Sanderse. Clinton připomněl, jak se loni Sandersův volební tým zmocnil důvěrných předvolebních údajů Clintonové. „Je to, jako byste ukradli auto jen proto, že v zapalování byly klíčky,“ prohlásil.

Za nejhorší morální poklesek Sandersova volebního týmu Clinton označil chladnokrevné přizpůsobování se voličské poptávce

Rozhořčení manžela demokratické kandidátky pramení mimo jiné z toho, že se Sanders staví do role bojovníka proti zlořádům kapitalismu, přestože jako politický veterán musí sám dobře vědět, jak to v politice chodí. „Sám se účastnil jistých sponzorských setkání Demokratické strany, plné lobbistů,“ dodal Clinton. „Když jsem ho tam viděl, málem jsem překvapením spadl ze židle.“

„Kdo se mnou nesouhlasí, ten je nástrojem současného systému.“ Tato věta je podle Clintonova názoru nejkřiklavější příklad Sandersovy laciné snahy odbýt jakoukoli kritiku.

Za nejhorší morální poklesek Sandersova volebního týmu Clinton označil chladnokrevné přizpůsobování se voličské poptávce v New Hampshire: „Bernie si z místních novin vybral to málo, co na něm viděli jako pozitivní, a použil to ve vlastních projevech,“ skončil Clinton s rivalem své ženy.

Radek Palata: Pět favoritů a dvě překvapení