Bílý dům kritizuje Rusko, není prý v kauze Snowden neutrální

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: Edbrown05-Wikimedia Commons

Předmětem sporu mezi Ruskem a Spojenými státy se stal bývalý technik bezpečnostní agentury Edward Snowden. Americký prezident Barack Obama si kvůli tomu volal s ruským protějškem Vladimírem Putinem. Rusko prý nezůstalo ve Snowdenově kauze neutrální.

Prezident Barrack Obama zkontaktoval Vladimíra Putina bezprostředně po té, co Edward Snowden na moskevském letišti veřejně vystoupil spolu se skupinou bojovníků za lidská práva. Pro uprchlého zpravodajce to bylo první vystoupení od jeho příletu z Hong Kongu před třemi týdny.

Co se přesně si Obama s Putinem řekli není jasné. Snowden byl však jedním z témat. „Poskytnutí veřejného vystoupení panu Snowdenovi je v rozporu s předchozími prohlášeními vlády o neutralitě Ruska,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Jay Carney. „Je to také neslučitelné s ujištěním Ruska, že nebude využívat Snowdena k poškozování zájmů USA,“ dodal.

Současný postoj Kremlu je takový, že by uprchlík mohl zůstat v Rusku. Ovšem pouze v tom případě, že přestane zveřejňovat tajné materiály, které poškozují americkou stranu a rusko-americké vztahy. Snowden v nedávném projevu potvrdil, že žádá o dočasný azyl v Rusku, než mu okolnosti dovolí odcestovat do Latinské Ameriky. Ruské ministerstvo zahraničí žádnou oficiální žádost ale nedostalo.

V rozporu se svým prohlášením Snowden tento týden zveřejnil prostřednictvím listu The Guardian další tajné dokumenty, které odhalují podíl Microsoftu na špehování.

Američan prozatím žádal o azyl v 21 zemích, ale byl většinou odmítnut. Na druhou stranu země Bolívie, Nikaragua a Venezuela naznačily, že je tam prostor pro vyjednávání.