Británie prý na odchod z EU doplatí zpomalením o půl procentního bodu

Londýnské panorama

Londýnské panorama Zdroj: Joe D via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Slabší obchodní výměna a nižší výkonnost průmyslu by na dalších 15 let mohly zpomalit hospodářský růst Británie o 0,5 procentního bodu ročně, pokud se země rozhodne odejít z Evropské unie. Uvedla to dnes evropská strojírenská asociace CEEMET, která zastřešuje zhruba 200 tisíc výrobců po celé Evropě. Podle agentury Reuters je to jeden z nejpesimističtějších odhadů vlivu takzvaného "brexitu" na ekonomiku Spojeného království.

Britský premiér David Cameron slíbil vypsat referendum o členství Británie v EU. Sám chce podpořit setrvání své země v unii, pokud se mu podaří prosadit nové podmínky členství. Příslušnou dohodu s EU by měl uzavřít na summitu EU tento týden.

Podle Frédérica Gonanda, který působí na pařížské Université Paris-Dauphine, by odchod z Evropské unie mohl snížit výkon britské ekonomiky v příštích 15 letech o více než sedm procent.

„Dopad by mohl být dokonce ještě větší, neboť analýza se zaměřuje na průmyslový sektor a nebere v potaz dopady na britský sektor financí a širších služeb,“ cituje agentura Reuters Gonanda, který svůj odhad staví na roli, jakou mají obchodní překážky na snižování zahraničních investic a konkurenceschopnost. Služby představují zhruba 80 procent britské ekonomiky.

Vývoj současného meziročního růstu HDP Velké Británie:

Francouzská banka Société Générale odhadla, že takzvaný „brexit“, tedy odchod Británie z EU, by mohl snížit tempo růstu britské ekonomiky v průběhu deseti let o 0,5 až 1,0 procenta ročně.

Průzkum německé Bertelsmannovy nadace mezi 800 podniky v Británii a v Německu v pondělí ukázal, že německé a britské firmy považují případný odchod Británie z EU za hrozbu.

Německé i britské ekonomice by prý přinesl velké ztráty, i kdyby se Londýn odloučil od Bruselu jen politicky a ponechal si přístup na vnitřní trh EU podobným způsobem, jako to má Norsko a Švýcarsko.